Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa kako naprijed?

Još jedan apsurd u Slavoniji: Djeca masovno žele učiti za tehničara računalstva, a država im ne da

Mladi Osječani masovno su ove godine prijavljivali upis u srednju školu za tehničara računalstva (Foto: Getty Images)
Mladi Osječani masovno su ove godine prijavljivali upis u srednju školu za tehničara računalstva (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Osječki učenici masovno su ove godine prijavljivali upis u srednju školu za tehničara računalstva. Tamošnji poslodavci kažu da radnih mjesta za taj smjer ima i da bi ih zaposlili sve. Međutim, razredni kapaciteti škole su takvi da ne može obrazovati ni polovicu onih koji su se prijavili.

Elektrotehnička i prometna škola najpoželjnija je škola u Osječko-baranjskoj županiji. Navala je bila toliko velika da za jesenski rok nema ni jednog mjesta, jer na 168 mjesta prijavilo se 1035 učenika, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

Koliko je velik udio učenika na tom području zainteresiran za računalni smjer, pokazuje i podatak da su u ljetnom roku upisana 2.824 učenika prvih razreda svih srednjih škola u cijeloj županiji.

Ove je godine osječkoj školi, zbog velikog interesa za smjer tehničar za računalstvo, Ministarstvo odobrilo otvaranje i drugog razrednog odjela s još 24 mjesta. No, sudeći prema navali, ali i potrebi tržišta, posebice u brzorastućem IT sektoru, trebalo bi omogućiti upis još nekoliko razreda, ocjenjuju ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing., i Denis Sušac, nekadašnji učenik škole i predsjednik udruge Osijek Software City (OSC), s kojom škola surađuje preko edukacije nastavnika, stručne učeničke prakse i u nizu projekata.

''Prijavljenih za smjer tehničar za računalstvo ove je godine gotovo dvostruko više unatoč tome što imamo dodatan razred'', kaže ravnatelj Kovačić.

''Smjer je jako popularan među osmašima, sve češće među najboljima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija'', komentirao je ravnatelj Antun Kovačić.

Uče prema aktualnom programu

Tehničari za računalstvo uče prema aktualnom programu i revidiranom kurikulumu. Na nastavi im nije dosadno. Riječ je o modernom programu koji će učenicima omogućiti stjecanje znanja, vještina i sposobnosti cijenjenih u IT branši.

''Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija - svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos'', pohvalio se ravnatelj.

Ističe izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City (OSC), u čijim se tvrtkama bivši učenici često zapošljavaju. ''Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo'', ističe Kovačić. Slaže se s time i Sušac, u čijoj se tvrtki Mono odnedavno obučava desetak tehničara za računalstvo, nadaju se, svojih budućih zaposlenika.

''Bit će sve veći manjak radne snage i mislim da će uskoro i taj dodatni razredni odjel biti premalo. I broj upisanih na fakultetima je beznačajan za IT. U Osijeku godišnje dobijemo samo 250 studenata. Dio njih ode u inozemstvo, dio u Zagreb, a samo se dio ovdje zapošljava. Nama je u interesu da djeca upisuju što više takvih konkretnijih programa vezanih za IT struku. Želimo zadržati najbolje u Osijeku koji će se nakon školovanja zaposliti u tvrtkama članicama OSC-a'', ističe Sušac.

Lako do posla i sa svjedodžbom srednje škole

A nakon završetka srednje škole, učenici koji završe program tehničar za računalstvo mogu, ali i ne moraju, na studij jer se i sa srednjoškolskom svjedodžbom bez problema zapošljavaju.

''Riječ je o jako dobrim učenicima koji se s ovim nivoom predznanja i osobnim interesima vrlo lako mogu zaposliti nakon škole. Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet'', smatra Sušac. Izjavu je potkrijepio podatkom da sve tvrtke unutar OSC-a imaju i nekolicinu izuzetno kvalitetnih zaposlenika bez diplome. Nije ga iznenadio, ali jest razveselio podatak da je osječka Elektrotehnička škola najpopularnija među osmašima. Ističe da je oduvijek to kvalitetna škola koja je matematikom parirala gimnazijama, a imala jače stručne predmete. Hvali novi strukovni kurikulum tehničara za računalstvo.

Da bi iz škole izašao znanjem i vještinama što bolje opremljeni kadar, brine se OSC koji je nedavno počeo provoditi besplatne edukacije programiranja za nastavnike kako bi “ažurirali” njihovo znanje koje je preduvjet za kvalitetno provođenje programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene