Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gripa se zahuktala

U ambulantama gužve: Još dvoje hospitaliziranih zbog svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jučer zabilježeno još oboljelih.

U Zagrebu je ukupno hospitalizirano devet osoba, dok je u Splitu 15 potvrđenih slučajeva svinjske gripe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Slika nije dostupna Prije svih prognoza Virus svinjske gripe mutirao!

U Zagrebu su od jučer hospitalizirana još dva pacijenta kod kojih je potvrđen virus H1N1. Kako nam je kazao ravnatelj klinike Fran Mihaljević dr.sc. Antun Beus, njegov odjel se jučer borio s iznimnim gužvama u čekaonici. 'Samo jučer primili smo i pregledali 199 pacijenata sa simptomima gripe od čega je, prema našim procjenama. trećina zaražena. Osoblje je opterećeno do maksimuma i jedva podnosimo cijelu situaciju. Ukupan broj zaraženih od svinjske gripe koji su bili hospitalizirani u našoj bolnici popeo se na devet. Još jednom pokazalo se da gradske službe ne funkcioniraju jer su svi došli kod nas', tvrdi dr. Beus.

>> Prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj: 60-godišnjak podlegao virusu

24-godišnjak koji je zbog gripe bio u teškom stanju trenutno je stabilno i otpušten je s odjela intenzivne njege. U punim čekaonicama su građani svih dobi no kako ističe dr. Beus, manje je djece što bi se s početkom škole moglo promijeniti.

U Splitu potvrđeno 15 oboljelih

Svinjska gripa nije zaobišla ni drugi po veličini grad u Hrvatskoj, Split gdje je potvrđeno 15 slučajeva virusa H1N1.

'Od 23 pacijenata koji su testirani na svinjsku gripu, kod njih 15 nalaz je bio pozitivan', potvrdila nam je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Također, napominje kako primjećuju pojačan interes građana za cijepljenje, pogotovo kod starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Informaciju o tome je li ijedan od 15 oboljelih u Splitu i hospitaliziran, nismo mogli dobiti jer je prof.dr. Nikola Bradarić, šef Klinike za zarazne bolesti splitskog KBC-a, inače jedini koji daje izjave za medije, nakon noćnog dežurstva ima slobodan dan.

Podsjetimo, prošli tjedan od posljedice svinjske gripe preminuo je 60-godišnjak koji je uz to bolovao od bakterijske sepse i upale pluća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene