Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je prošao jeftinije

Jesu li zbog smanjenja PDV-a svi trgovci korigirali cijene? Usporedili smo koliko košta košarica na tržnicama u Rijeci i Osijeku

Aktualno Galerija Tržnica - 3 Tržnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica - 2 Tržnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica - 1 Tržnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Meso Meso Foto: DNEVNIK.hr +0 Riba Galerija 1/5 >>
Hrvatska je Vlada udar cijena na standard građana pokušala ublažiti nižim PDV-om na dio hrane. Reporterke Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić i Osijeka i Katarina Jusić iz Rijeke provjerile su – jesu li doista svi korigirali cijene?

U nabavku za vikend, tmurnom vremenu usprkos, ekipe su krenule vedro, jer su kupuvali, ili su barem tako trebali – po nižem PDV-u.

I to voće i povrće, meso, ribu, jaja, ulja i masti. Provjerili su prate li to i cijene.

Krenuli su s juhom. Reporterke Dnevnika Nove TV trebale su pola kilograma mrkve, krumpira i luka. Marina Bešić Đukarić u Osijeku je to platila 10 kuna.

Na riječkoj placi isto povrće Katarina Jusić je platila 12 kuna, što je neznatno skuplje nego na istoku. U obzir treba uzeti i to da je osječka tržnica među najjeftinijima u Hrvatskoj.

Uz povrće je trebalo i meso. Odojak je nakon nižeg PDV-a s 38 pojeftinio na 35 kuna po kilogramu. Uz povrće, subotnji ručak u Osijeku stajat će 45 kuna.

Pročitajte i ovo Informer: Hrana - 1 Što u slučaju katastrofe? Zašto se kriju podaci o robnim zalihama u Hrvatskoj? ''To je dio normalne procedure, ali ima jedan drugi problem...''

Pročitajte i ovo Tržnica nismo samodostatni u hrani Treba li Hrvatska strahovati od nestašice hrane? Najveći problem bi mogao nastati zbog...

Europska komisija najavljuje daljnji rast cijena svinjskog mesa i to, zbog rata u Ukrajini, iznad planiranih 13 posto.

Usporedbe radi i ekipa u Rijeci je odabrala isto meso, iste gramaže, a cijena je bila 45 kuna. Na Kvarneru dakle ručak skuplji.

Riblji meni u Slavoniji gotovo izjednačen s mesom – kilogram živog šarana na osječkim ribarnicama u subotu ujutro je bio 29,99 kuna. Uz ribu će ići blitva, kilogram na osječkoj tržnici naša je ekipa platila 15 kuna.

Ljudi s mora sa 30 kuna po kilogramu mogu kupiti ili kilogram papalina ili tri kilograma srdelica ili pola kilograma većih oslića. Pridodamo li tome i 14 kuna za blitvu, morski meni platit ćemo 44 kune. Je li to razlog potrošnje ribe od 20,02 kilograma po stanovniku na godinu, što je ispod europskog prosjeka?

A što je kućanstvo bez kruha? Štrucu polubijelog u Osijeku stoji sedam kuna, no zbog poskupljenja sirovina pekari najavljuju da bi cijene mogle uskoro biti 15 kuna.

Kruh u Rijeci u subotu osam i pol kuna. Uz to su obje reporterke kupile i "osnovne namirnice" - 10 jaja, litru mlijeka, ulja. Niži PDV, za sad se čini, nije spustio cijene.

Shopping i preračunavanje znaju umoriti pa je prije kuhanja dobro predahnuti uz kavu. U Osijeki ona košta 9 kuna. Na riječkom Korzu kava je 13 kuna.

No, koliko su ukupono reporterke potrošile? U Rijeci kilogram mesa 45 kuna, povrće 12, kilogram ribe 30 kuna, kilogram blitve 14 kuna, kruh 8 i pol kuna. Ukupno, 109,50 kuna.

U Osijeku osnovne namirnice za dva ručka ovaj vikend stoje 97,00 kuna. U odnosu na Katarinu, Marina je u Osijeku prošla 12 i pol kuna jeftinije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene