Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MALA ŠKOLA PROGNOZE

Jeste li znali? Na današnji Dan planeta Zemlje, prije 24 godine, umro je jedan od ključnih ljudi u razvoju meteorologije

Arnt Eliassen, jedan od ključnih velikana u razvoju meteorološke znanosti, umro je prije 24 godine, a više o njemu otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Na današnji Dan planeta Zemlje, prije 24 godine, završio je svoj životni put norveški meteorolog Arnt Eliassen, jedan od ključnih velikana u razvoju meteorološke znanosti i napretka u razumijevanju atmosferskih procesa.

Bio je pionir u primjeni numeričke analize i korištenju računala za prognozu vremena. Tu su i epohalna istraživanja dinamike polarnog frontalnog sustava - što je ključno za razumijevanje procesa koji se odvijaju u atmosferi na granici između toplih i hladnih zračnih masa.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li koji je renesansni genij pridonio razvoju meteorologije? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Eliassen je proučavao i mehanizme prijenosa topline između sjevera i juga što je opet važno za globalnu klimu. Njegov velik doprinos je i u razvoju norveškog modela ciklone, koji je poboljšao razumijevanje ciklonalnih sustava i njihovih učinaka na vrijeme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene