Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trikovi benzinskih crpki

Jeste li sigurni da ste doista natočili onoliko koliko ste mislili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislite li vi da ako na benzinskoj postaji natočite i platite 20 litara goriva doista i dobijete 20 litara?

Pritužbe gledatelja koji se javljaju sumnjajući da ih na crpkama varaju – ekipa magazina Provjereno odlučila je provjeriti!

Pročitajte i ovo Poskupljuje gorivo, ilustracija - 2 Loše vijesti Dnevnik Nove TV doznaje: Ponovo rastu cijene goriva, probija se psihološka granica Nove cijene goriva Objavila Vlada Poskupljuje gorivo od ponoći: Objavljene nove cijene

'Rezervoar mi je 50 litara, htjela sam ga napuniti punoga. Točim, točim, točim, dođe do 50 litara, 51, 52, 53, 54,...57 pa dokle će…?', Dubravka Petrović pita se je li moguće da je sve to slučajnost ili benzinske crpke varaju? Zavod za mjeriteljstvo odgovoran je za inspekciju svih crpki u Hrvatskoj. S obzirom da ni jedan mjerni uređaj nije savršeno precizan, agregatima se dopušta pogreška.

Dozvoljene pogreške su +, - 0.5 posto, a preuzete su iz međunarodnih normi. Na 100 litara, uređaju je dozvoljeno pogriješiti oko pola litre, što vam iznosi negdje nekih četiri i pol kune, kaže Ante Ljubičić, inspektor Zavoda za mjeriteljstvo. U pravilu, agregat bi ponekad trebao griješiti na štetu građana, a ponekad na štetu benzinski crpki. S obzirom da crpke prodaju tisuće i tisuće litara goriva, jasno je da bi gubile dosta novca kada dopuštene pogreške ne bi išle u njihovu korist.

Inspekcija je izašla na ulice Zagreba. Prvo su odlučili obaviti nadzor na benzinskoj crpki na kojoj su stariji agregati. Pokazalo se da su unutar granica dopuštene pogreške, ali u korist benzinske crpke. Za drugu inspekciju mjeritelji su imali konkretan povod. Pritužbu građana kojemu je u Zadru natočeno više goriva nego što je njegov spremnik mogao primiti.

Znate li zašto vam u spremnik stane više goriva?

On smatra da je gotovo osam litara više utočeno, mi smo evo sad ispitivanjem utvrdili da je za pohvaliti kako je agregat točno namješten, objasnio nam je Krešimir Vrgoč, inspektor zavoda za mjeriteljstvo. Naime postoji objašnjenje zašto stane više goriva. Automehaničar Silvije Krajač kaže kako automobil ima dodatan spremnik, tzv. ekspanzijski. Ako se za vrijeme ljetnih vrućina gorivom napuni cijeli spremnik, pod pritiskom velika količina plinova mora negdje izaći, upravo u ekspanzijski spremnik.

Izlaz tog spremnika nalazi se kod čepa ili na samom čepu vozila, a nalazi se okolo rezervoara. On ima jednu, dvije, tri, četiri litre, ovisno o vozilu da li je veće ili manje, i može se dogoditi da kod točenja goriva ako auto ima spremnik od 50 litara da osoba natoči 54 litre, da taj spremnik povuče određenu količinu goriva u sebe.

Otišli su i na treću benzinsku crpku. Postupak inspektora je isti i rezultat je opet bio unutar granica dopuštene pogreške. Iako legalnu, korist su ipak češće imali prodavači. Pitali smo se mogu li benzinske crpke namjestiti da dopuštena pogreška uvijek ide u njihovu korist, naše sumnje potvrdio je inspektor Vrgoč. Agregati koji se više koriste, namještaju se u korist onoga koji prodaje, a oni koji su rjeđe koriste namještaju se u korist kupaca!

Na količinu goriva koju građani u prosjeku toče, dopuštenom pogreškom gube najviše nekoliko desetaka lipa, pa im to ne bi trebalo smetati, ali prodavači uz različite izlike neprestano povisuju cijenu goriva. Izgleda da građani opet gube. Inspekcija je pokazala da benzinske crpke ne rade ništa ilegalno, jer oni samo velikodušno koriste prednosti pogreške svojih agregata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene