Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene ruše rekorde

Umjesto jaja lanene sjemenke, bakalar zamijenite oslićem: Iskusni profesionalci nude alternative omiljenim blagdanskim delicijama

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Jeftiniji meni za Božić - 1 Jeftiniji meni za Božić - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Jeftiniji meni za Božić - 2 Jeftiniji meni za Božić - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Jeftiniji meni za Božić - 3 Jeftiniji meni za Božić - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Jeftiniji meni za Božić - 4 Galerija 1/6 >>
Blagdanski stol zbog inflacije bit će nikad skuplji. Kako imati bogat i ukusan meni, a ne bankrotirati? Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš u pomoć je pozvao iskusne ribare, kuhare i slastičare.

Njegovo veličanstvo - bakalar. Ove godine cijena mu se penje i do 300-400 kuna.

"On je bio 120 pa 150 kuna, a ovo je sad nema, nema... Ma, mislim, to je preskupo", kaže Ivan iz Splita.

Stoga je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš pitao ribare što savjetuju da je fino, a povoljnije.

"Ja bih ga zamijenio s bilo kojom sušenom ribom, momentalno nemam tu u asortimanu, ali to je alternativa. Od friške ribe to je morski pas. Može se radit brudet od njega, grilati... Kako god želite, 100 kuna je kila", kaže ribar Pero.

Nakon ribe na Badnjak, na Božić tradicionalni mesni meni, a i meso je nikad skuplje.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Gost Dnevnika Nove TV Primorac otkrio hoće li se uskoro ići na rasterećenje plaća, prognozirao i nadolazeću utakmicu: "Proračun to ne može izdržati"

"U središnjoj Hrvatskoj neizostavna je purica s mlincima. Na tržnici smo je pronašli za 65, ali i za 100 kuna. Naš je savjet ispeći pureće batke za 23 kune ili pile zamrznute cijene od 25 kuna. Cijena odojka je 50 kuna, janjetine 90 do 100, frikando - najbolji komad za pašticadu - ove godine i do 120 kuna. Ima li alternative? Savjet tražimo u kuhinji MasterChefa", izvijestio je Goleš.

"Juneći but vrlo je jeftin, možete ga kupiti, možete napraviti krasnu pašticadu. Svinjetina ne mora biti odojak, može biti potrbušina, može se napraviti krasna porchetta. Bakalar uvijek možemo zamijeniti oslićem", kaže kuhar Damir Tomljenović.

Nakon glavnog jela vrijeme je za desert. Lani je 10 jaja bilo od 8 do 10 kuna, sada 20 do 25. Baš kao i maslac, koji se lani mogao pronaći i za 14 kuna na akciji. Orasi su bili manje od 60 kuna, bademi manje od 80, sada su orasi oko 80, a bademi oko 100.

Dnevnik Nove TV u pomoć je pozvao slastičara koji se školovao na najprestižnijoj školi u Londonu.

Pročitajte i ovo Nogomet i ekonomija - 1 Ubiru se plodovi Za Vatrene se i krediti dižu, dresovi prodaju i za pedeset tisuća kuna! "Situacija je euforična"

"Žličica lanenih sjemenki mijenja tri jaja, pomiješana s tri žlice vode. Recimo, maslac bi se mogao zamijeniti kokosovom masnoćom, koja je dosta jeftinija, po meni čak i zdravija. Možda su jeftinija varijanta i nepečeni kolači. Znači, štedimo na struji", kaže Luka Pavić.

Za što god se odlučili teško da će biti povoljnije nego lani. Sindikati procjenjuju da će košarica biti skuplja 20 do 30 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene