Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemarni pacijenti

Jeste li znali za ovo pravilo oko podizanja lijekova u ljekarnama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li da ako unutar tri dana od propisivanja recepta ne podignete antibiotik u ljekarni, recept se automatski briše iz sustava? To je već uobičajena praksa, koja itekako olakšava posao u ljekarnama. No, s druge strane, otežava posao liječnicima, jer zbog nemara pacijenata ponovno moraju ispisivati recepte.

Mnogi pacijenti ne znaju da se lijekovi moraju podignuti u određenom roku. Primjerice, antibiotik se mora podignuti u roku od tri dana. 'Postoje i recepti koji se daju uglavnom za kronične bolesnike i koji traju 15 dana. Postoje recepti koji važe i pet dana, a to su oni za narkotike', kazala je mag. pharm. Đurđica Palfi iz Gradske ljekarne Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila tvrtka U ljekarnama nestašica popularnog lijeka protiv bolova: Doznajemo razlog Ilustracija problemi u zdravstvu Proradio sustav za recepte i preglede: HZZO se ispričao zbog poteškoća

Evo kako do lijekova na recept u drugim državama članicama EU

Iako se rok od tri dana za podizanje antibiotika možda čini prekratkim, liječnici upozoravaju da je to itekako razuman rok. 'Zato što bi sam pacijent zbog svog stanja morao u roku tri dana početi ga koristiti. 'To je i previše. Ako nekom treba antibiotik, onda mu to treba isti dan ili dan kasnije. Znači, radi se o nečem što je akutno, a ne da čekaju tri dana pa da recept istekne', kazala je doktorica Gabrijela Papić.

Ne podigne li se lijek u zadanom roku, recept se briše iz sustava. 'Stvara nam probleme jer radimo isti posao dva puta. Znači, moramo se vratiti, stornirati prethodni recept, dovesti ga na nulto stanje i ponovno propisati', objasnila je Papić.

U ljekarni kažu kako im ovakav način evidencije recepata olakšava posao, jer ne moraju voditi brigu o isteku pojedinog recepta, već to za njih čini sustav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene