Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je to arbitraža?

Je li strah od arbitraže opravdan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sporazum sa Slovenijom doveo je u Hrvatskoj do uzavrele atmosfere. A Hrvatska, zapravo, nije pristala ni na što što u Europi nije uobičajeno već desetljećima. Mnoge zapadne zemlje, poput Belgije i Nizozemske, na isti način rješavaju granične sporove.

Arbitraža, franc. (arbitrage), je pomirljiv način rješavanja spora, povjeren arbitražnom vijeću. U suđenju o kopnenoj i morskoj granici Slovenije i Hrvatske obvezujuću odluku donijet će petero arbitara. 'Uvijek je riskantno kad vi dajete nekom sudu kako će ispasti presuda. Vi možete biti u pravu, možete po međunarodnom pravu imati pravo, ali mogu postojati neki razlozi, neki suci koji navijaju za jednu stranu, pa izgubite', objasnio je prof. Budislav Vukas, stručnjak za međunarodno pravo.

Pročitajte i ovo Zen Tužna priča predivnog psa Zen je uginuo "zbog malo bolesne zabave", petarde su mu presudile: Dan ranije tražio je novi dom Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica ZA DNEVNIK NOVE TV Glavna državna odvjetnica o arbitražama i Agrokoru: "Najveći broj smo dobili, jedan dio riješili nagodbom i jednu arbitražu formalno izgubili"

Svaka strana trebala bi imenovati po jednog suca, a preostalu trojicu, ako se Slovenija i Hrvatska oko njih ne dogovore, sa liste kandidata sudaca visokih organa EU, odabrat će Japanac Hisashi Owada, predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu. Mirno rješenje je moguće, dokazuje i presuda međunarodnog suda o granici na moru između Rumunjske i Ukrajine. Dijelovi Crnog mora koji su navodno bogati naftom i plinom, nakon 10 godina spora, podijeljeni su po središnjoj liniji. Mont Blanc samo je jedno od desetak neriješenih graničnih pitanja širom starog kontinenta. Hrvatske građane ipak zanima njihovo dvorište, pa su protiv sporazuma ustali i intelektualci i ribari.

'Istarske ribare, njih razumijem, ali malo teže razumijem razne intelektualce koji su se stavili na listu, a vjerojatno nisu vidjeli taj tekst, a ni međunarodno pravo općenito', zaključio je Vukas. Arbitraža, ako do nje dođe, trajat će najmanje tri godine. No što je to u usporedbi s 20-godišnjim sporom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene