Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dala suglasnost

Vlada preuzima u javni dug 1,6 milijardi kuna obveza Umirovljeničkog fonda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici dala suglasnost Ministarstvu financija za preuzimanje obveza Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna.

Radi se o sredstvima za već isplaćene rate duga umirovljenicima za 2010. i 2011. godinu, koja su se, po odluci bivše Vlade, trebala osigurati kroz prijenos 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto dionica Janafa u imovinu Umirovljeničkog fonda, ali to nije provedeno. Zbog toga se društvo za upravljanje imovinom Umirovljeničkog fonda HPB Invest zadužilo za taj iznos kod Zabe i HPB-a, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Ministarstvo financija predlaže Vladi da se tih 1,6 milijardi kuna preuzme u javni dug, a Ministarstvo će razgovarati s bankama o najpovoljnijem modelu njegova reprograma. Vjerojatno će se ići na otplatu do 2016. godine, pri čemu će se posebno paziti na kamate jer one, za razliku od samog duga, ulaze u proračunski deficit. Što se tiče isplate nove rate duga umirovljenicima u prosincu ove godine, za što će trebati između 600 i 750 milijuna kuna, Umirovljenički fond nema dovoljno sredstava za to pa će Vlada morati dodati iznos koji će nedostajati.

>> Vlada: HERA dobiva znatno veće ovlasti

Iz Ministarstva financija poručuju da unatoč obvezama prema umirovljenicima, pokrivanju Brodosplitovih dugova i nedovoljnoj uštedi na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama ipak neće biti probijanja planiranog deficita proračuna.  Zasad se razmatra samo tehnički rebalans proračuna kojim bi se sredstva preraspodijelila unutar pojedinih ministarstava, a proračunski deficit bi ostao isti.

Vlada je danas dala suglasnost na pripajanje HŽ holdinga društvu HŽ Infrastruktura, čime se nastavlja proces restrukturiranja HŽ-a. Time je omogućeno ukidanje HŽ holdinga, tako da se prenose poslovni udjeli HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza na državu, a ostatak društva HŽ holding pripaja se društvu HŽ Infrastruktura, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Dosad smo imali pet društava u sklopu matice HŽ-a, to su bili Holding, Vuča, Infrastruktura, Putnički prijevoz i Cargo. Od 1. studenog imat ćemo samo tri poduzeća - HŽ Infrastrukturu, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, napomenuo je Hajdaš Dončić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Ugovore dodijelila Vlada Gradit će se domovi za starije, no problem su mirovine: "Premale su, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene