Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Upalite svjetlo'

Javne institucije u regiji netransparentne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladine udruge iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, uključene u regionalni projekt podizanja transparentnosti tijela javne vlasti pod nazivom 'Upalite svjetlo, predstavile su prve rezultate istraživanja, po kojima razina transparentnosti javnih institucija nije na zavidnoj razini ni u jednoj od spomenute tri države.

Predstavnici Transparency Internationala iz Hrvatske i BiH te Mreže za afirmaciju nevladinog sektora iz Crne Gore izvijestili su na konferenciji za novinare u Zagrebu da su ispitivali slobodu pristupa informacijama u području privatizacije i javne nabave. Voditeljica projekta Marina Lasić poražavajućim je ocijenila da Transparency International Hrvatske, za razliku od udruga iz BiH i Crne Gore, nije od nadležnih tijela, među kojima ni od Hrvatskog fonda za privatizaciju, dobio ni jedan odgovor na šest upućenih zahtjeva za pristup informacijama.

Pročitajte i ovo Gong (Foto: Informer) Optužbe na račun HDZ-a GONG upozorava: "Vladajuća stranka zarobila je još jednu nezavisnu instituciju" Andrej Plenković SJEDNICA VLADE ''Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira'', poručio Plenković i najavio važan zakon

Prigovorila je i jer Hrvatska još uvijek nije potpisala Konvenciju u pravu na pristup službenim dokumentima Vijeća Europe, te što je vlada iz svog prijedloga izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama izbacila povjerenika za pristup informacijama kao neovisnog tijela. Nina Stevanović iz Transparency Internationala BiH je kao najveći problem u svojoj zemlji navela visoke troškove umnožavanja i dostavljanja informacija, što, upozorila je, izravno obeshrabruje one manje platežne moći da traže informacije od tijela javne vlasti.

Kada institucija ne odgovara na zahtjeve

Iako je određen broj tih tijela obuhvaćenih istraživanjem u zakonskom roku odgovorio na upućene zahtjeve, dostavljene informacije nisu bile u propisanoj formi rješenja, što onemogućava podnositelja zahtjeva da nastavi postupak i time ostvari svoja prava iz Zakona o pravu na pristup informacijama, kazala je. Filip Jovanović je, pak, kazao da su u Crnoj Gori vidljivi pomaci u odnosu na razdoblje kada je Zakon donesen - postotak tzv. šutnje administracije, odnosno slučajeva kada institucije ne odgovaraju na zahtjeve, iznosi 20 posto od ukupnog broja podnijetih zahtjeva.

No, upozorio je da institucije najčešće odbijaju dostaviti informacije koje bi mogle ukazati na korupciju i kršenje zakona, posebno u području privatizacije, proglašavajući te podatke tajnima. Predstavnici udruga najavili su da će u petak u Zagrebu, Sarajevu i Podgorici organizirati 'performanse' na kojima će građane upoznavati s procedurom traženja informacija od tijela javne vlasti te pomagati u ispunjenju zahtjeva, pa ih i ispunjavati u ime građana koji žele ostati anonimni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene