Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna Omejec u Dnevniku Nove TV

"Ustaški pokret je bio, jest i uvijek će biti zlo. Fašističko zlo. Njemu nema mjesta u Hrvatskoj. To svima mora biti jasno"

Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Smije li se uopće koristiti pozdrav "za dom spremni", u Dnevniku Nove TV s članicom Vijeća i bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec razgovarao je Mislav Bago. Omejec je pisala onaj normativni dio o uređenju znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima.

Iz Dokumenta dijaloga kojeg je u srijedu predstavilo Vijeće za suočavanje s prošlošću, može se iščitati da je pozdrav "za dom spremni" protuustavan ako je u pitanju NDH, ali nije kad se spominje HOS?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Minimalna zadovoljština" Objavljeno i prvo izdvojeno mišljenje na preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću Slika nije dostupna Fašističkim obilježjima nema mjesta u RH Štromar: "Premijer ima punu podršku HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče"

To je pogrešno, ali prije nego Vam dam konkretan odgovor, htjela bih građanima pojasniti Dokument dijaloga kojeg je stvorilo 17 potpuno različitih ljudi po ideološkim, intelektualnim i obrazovnim mjerilima. Doista jedan presjek hrvatskog društva... Odgovaram sad svim kritičarima - i fašizam, i nacizam, i četništvo, i ustaštvo, i komunizam, i boljševizam su totalitarni režimi i takvi će ostati. Oni su zlo.

I veličanje toga je protuustavno?

Oni su zlo o kojem našu djecu moramo učiti. Druga poruka, iz ovog dokumenta jednoglasno, nema revizionizma ustaškog pokreta. Nema, ni u kakvom obliku. Svi, ama baš svi članovi vijeća, neovisno o različitostima su suglasni u tome da je ustaški pokret bio, da jest i da će uvijek biti zlo. Fašističko zlo. Njemu nema mjesta u slobodarskoj Republici Hrvatskoj. To svima mora biti jasno... Naše postojeće zakonodavstvo sadržava sve potrebne mehanizme u ovom trenutku za prevenciju, progon i kažnjavanje svakoga tko u javnom prostoru naprosto sije netrpeljivost, provocirajući druge ljude simbolima fašizma, simbolima ustaštva, simbolima četništva, simbolima komunizma. Prema tome, u našem je pravnom sustavu jedino otvoreno pitanje one blanketne, one apriorne, one bezuvjetne zakonske zabrane tih obilježja.

Ploča u Jasenovcu, nakon ovakve Vaše preporuke, treba li ostati u Novskoj ili je treba ukloniti?

Ne miješajte Domovinski rat ni na koji način s ustaštvom i ustaškim pokretom. Dakle, "za dom spremni" uvijek će biti i ostati ustaški pozdrav. I sad je demokratska država Hrvatska našla u nevjerojatno teškoj i osjetljivoj poziciji, zato što Ustav odbacijuje bilo kakav simbol ustaštva i svi građani hrvatske to odbacuju.

Ljude zanimaju konkretni odgovori...

Ja nisam regulator.

Temeljem Vaših preporuka, u kojem slučaju se mogu koristiti to znakovlje i pozdrav?

Dakle, Vijeće je to vrlo jasno reklo, ta nužna iznimka, jer se radilo o mladosti koja je poginula za ovu zemlju, za demokratsku Republiku Hrvatsku, zbog te mladosti koja je dala živote za ovu državu, ali i zbog sporosti hrvatskih vlasti da to na vrijeme riješe 90-ih godina, nego su to tolerirali desetljećima, sve ove Vlade tolerirale su taj pozdrav i sad nakon 27 godina...

U kojem slučaju se "za dom spremni" može koristiti?

Samo ako komemorirate spomen na tog poginulog dečka ili djevojku.

I tad smijete biti u vojnim unoformama i koristiti to znakovlje?

Samo vojne insignije. Dakle, nikakve majice. Ne znam što je sve jučer rečeno.

A ako netko dođe na Trg bana Jelačića s tim obilježjima?

Sve je riješeno postojećim zakonodavstvom, ako to potpada pod članak 39. Ustava, to danas postoji, ako je to provokacija, ako je to nešto što doista mene plaši kao drugu osobu, tada će to završiti na sudu.

Znači to je provokacija koja ide na sud?

Ako je netko prijavi, a morao bi je prijaviti, to je naprosto sustav državne vlasti koji mora funkcionirati.

Da li je i skandiranje na stadionima onda isto provokacija?

Ako se to ocijeni kao provokacija. Jedna od najvažnijih preporuka ovog Vijeća jest, ne toliko sama pravna regulacija, jer ona postoji, koliko edukacija ili osposobljavanje sudstva da pravilno tumači Ustav, da pravilno tumači kazneni i prekršajni zakon, upravne zakone, kako bi naprosto prema toj zloj pojavi, cjelokupna hrvatska država i njezina nadležna tijela počela postupati vrlo brzo, vrlo djelotvorno i usuglašeno.

Jedna od Vaših preporuka bila je i prijedlog izmjene zakona o grobljima, zbog isticanja četništva na nadgrobnim spomenicima.

To nisu spomenici, tu je vrlo jasno rečeno o čemu se radi. Dakle, načelo svetosti groba ostaje neupitno.

A ako na nadgrobnim spomenicima ima kokarde i veliča četništvo?

Na nadgrobnim spomenicima imate takozvane natpise koji nisu upućeni pokojniku, nego su upućene javnosti. Mi smo naveli nekoliko takvih poruka, negdje oko Karlovca i u Vukovaru.

Kako će se to regulirati?

Ne znam, mi samo preporučujemo.

Ne može retroaktivno?

Ne znam. Ne želim to reći. To ću reći onda kad me netko pozove u radnu skupinu.

Jeste li Vi ovim zapravo nakon godinu dana "smokvin list" premijeru Andreju Plenkvoiću zato što je neodlučan pa se iza Vas skrivao?

Ne, ne, nikako. Ali nikako. Molim vas lijepo da odvojite rad Vlade od ovih preporuka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene