Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporbene špekulacije

Janša ne da Erjavcu da se u Bruxellesu sastane s Pusićkom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U oporbenoj Pozitivnoj Sloveniji tvrde da slovenski premijer u Bruxelles umjesto svog inoministra Karla Erjavca želi poslati jednog državnog tajnika, no iz Erjavčevog ministarstva tvrde da promjena u njegovu rasporedu nema.

U planovima slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da se sljedeći tjedan u Bruxellesu tijekom zasjedanja europskih ministara vanjskih poslova susretne s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić nema promjena, objavilo je u petak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Ono je time reagiralo na izjavu oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS) čijih je dvoje zastupnika navelo da imaju informaciju kako premijer Janez Janša ne želi susret Erjavca s Pusić, na kojem bi trebali razgovarati o pitanju Ljubljanske banke te da bi zato na susret europskih ministara vanjskih poslova umjesto Erjavca želio poslati jednog od državnih tajnika u ministarstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O Ljubljanskoj banci Milanović se nekoliko puta susreo s Janšom: Neće biti ni po našem, ni po njihovom Slika nije dostupna O dogovoru Pusić-Erjavec Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala!

>> 'Ratifikacija hrvatskog ugovora je nacionalni interes Slovenije'

Kako su u petak na konferenciji za novinare izjavili zastupnici PS-a Roman Jakič i Janja Klasinc, dva nadležna odbora parlamenta u petak po prvi put od kada djeluju nisu dobili stajalište vlade o stajalištima koje će predstavnik Slovenije zastupati na sastanku Vijeća EU za vanjske poslove.

Jakič je rekao da se to dogodilo prvi put otkako je Slovenija u Europskoj uniji, da vlada stajalište za taj sastanak uopće nije donijela, kako je dodao neslužbeno zato jer premijer Janša ne želi da na taj sastanak ide Erjavec nego državni tajnik u ministarstrvu vanjskih poslova.

Stranka je upozorila da parlament ne može biti "talac" obračuna u samoj vladi i nesporazuma koji su se vezano na Erjavčevu najavu povlačenja iz vlade pojavili između njega i premijera.

Stranka Pozitivna Slovenija osudila je i izjavu premijera Janše koji, kako tvrde, na parlament pokušava prebaciti odgovornost za usvajanje podneska za arbitražni sud koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom, iako je za to po zakonu odgovorna vlada.

Slovenski mediji navode da su se razlike o tome kako u podnesku Slovenija treba postaviti predmet graničnog prijepora i svoje zahtjeve pojavile na stručnoj razini, ali i u razmimoilaženjima između Janše koji je za "tvrđi" i Erjavca koji je za "mekši" pristup arbitražnim pitanjima.

Budući da Slovenija svoj podnesak kao i Hrvatska treba predati do 11. idućeg mjeseca, a da ga vlada nije potvrdila, oporbena Pozitivna Slovenija sada tvrdi da Janša odgodom odlučivanja o tom pitanju na vladi može izazvati kašnjenje u predaji podneska te krivnju za to prebaciti na parlament. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene