Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rehn želi rješenje do četvrtka

Jandroković: Blokada je potpuno nepotrebna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je da je potrebno učiniti sve kako bi se našlo rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora prije summita Europske unije koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

'Ovo je doista trenutak istine i moramo sve pokušati kako bismo to riješili prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak', izjavio je Rehn prije početka sastanka s predsjedničkom trojkom EU-a koju čine Francuska, Češka i Švedska. 'Nadam se da ćemo moći zaključiti proces', dodao je Rehn.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar po dolasku u Luxembourg izjavio je kako očekuje da će povjerenik Rehn predstaviti neke nove ideje za rješavanje graničnog spora i nastavak pregovora. 'Očekujem da se pregovori nastave. Možda će povjerenik Rehn predstaviti neke nove ideje, prijedloge', rekao je.

Žbogar je rekao da je još uvijek realno da Hrvatska otvori ili zatvori nova poglavlja do kraja ovoga mjeseca, ali je rekao da je teško danas očekivati veliki napredak. 'Danas ćemo biti upoznati s novim idejama tako da je teško očekivati da dvojica ministara o tome odluče', rekao je, misleći pritom na sebe i hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića.

Jandroković zasad bez komentara

Povjerenik Rehn je u travnju predložio da se granični prijepor između Hrvatske i Slovenije riješi ad hoc arbitražom. Hrvatska je taj prijedlog prihvatila u predloženom obliku, dok je Slovenija njegovo prihvaćanje uvjetovala nizom amandmana. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nije htio odgovoriti je li Hrvatska spremna prihvatiti neke manje promjene prijedloga povjerenika Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora prije nego što vidi slovenske prijedloge.

'Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog u obliku u kojem je bio predložen. Amandmani koje je Slovenija predložila na prošlom sastanku nama su bili neprihvatljivi i neću komentirati ništa dok ne vidim ishod današnjeg sastanka', izjavio je Jandroković prije sastanka s povjerenikom Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Prije sastanka s Jandrokovićem i Žbogarom, povjerenik Rehn se sastao s predsjedničkom trojkom - ministrima vanjskih poslova Francuske, Češke i Švedske. Sastanci o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora održavaju se u Luxembourgu, na rubu redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

'Hrvatska smatra da je blokada nepotrebna'

'Prije svega mislim da je blokada nepotrebna i da bi do deblokade moglo doći odmah. To je stajalište koje Hrvatska zagovara od prvog dana. Što se tiče današnjeg sastanka, očekujem da čujem kakvo je stajalište Slovenije. Hrvatska je prihvatila prijedlog povjerenika Rehna i trojke EU-a, vidjet ću što će danas Slovenija predložiti', rekao je Jandroković.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout izrazio je optimizam da će Hrvatska moći ostvariti napredak do kraja češkog predsjedništva. 'Ostalo je još samo 15 dana i još uvijek sam optimist', rekao je Kohout. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da je Rehnov prijedlog dobar temelj za rješavanje nastale situacije. 'Mislim da je došlo vrijeme za dogovor, jednostavno nije moguće nastaviti blokirati 12 poglavlja', izjavio je Frattini.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene