Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bošnjaković tvrdi

'Jamčim da nitko, pa ni Šeks, ne utječe na rad pravosuđa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas kako ima potpuno povjerenje u hrvatske suce.

Bošnjaković je ustvrdio kako oni svoje odluke donose neovisno od bilo kakvog utjecaja politike. 'Imam veliko povjerenje u naše suce i uvjeren sam da donose odluke neovisno od bilo koga', kazao je Bošnjaković na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa upitan za komentar najnovijih zbivanja u kojima se, kao je rečeno, vladajuću opciju optužuje za utjecaj na pravosuđe. Na pitanje novinara kazao je kako na pravosuđe ne utječe niti je pokušao utjecati potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

'Pravosuđe je potpuno neovisno'

'Zaista, definitivno jamčim, što se Šeksa tiče, i bilo koga drugoga iz politike, da ne utječe niti pokušava utjecati na rad pravosuđa. To se nikome ne isplati i pravosuđe je u Hrvatskoj potpuno neovisno', kazao je Bošnjaković. 'Ovo je možda jedno novo vrijeme u kojem se puno više piše i govori o pravosuđu no ranije, ali vjerujem da naši suci, i za to imamo mehanizme, bez ikakvog utjecaja sude i donose odluke. Isključivo u sudnicama, bez ikakvih utjecaja sa strane', dodao je Bošnjaković.

>> Šeks: Polančec laže, rekao mi je da je sve radio po nalogu Sanadera

>> 'Ako Šeks određuje kazne, to je onda uvod u strahovladu'

Nije pritom, na pitanje novinara, htio komentirati izjave bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o Šeksovom otvorenom utjecaju na Ustavne suce kao i prilikom donošenja pojedinih zakona. 'Ne bih komentirao Damira Polančeca. Ono što sam rekao, hrvatski suci su neovisni, donose presude sukladno zakonu, a svatko onaj tko smatra da je nešto drugačije, neka to izvoli dokazati. Svatko može tvrditi da je to ovako ili onako, ali naši suci, tvrdim, donose odluke neovisno od bilo koga', kazao je Bošnjaković dodavši kako zbog aktualnih događaja ne očekuje nikakve prepreke vezane uz zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava).

'Nije istina da nema pomaka oko riječke tržnice'

Upitan kako komentira brzinu kojom uskočki sudovi rješavaju predmete vezane uz Polančeca, odgovorio je kako su ti sudovi upravo zato i osnovani da bi se takva vrsta predmeta brže rješavala, a nije se složio s primjedbom da, nasuprot tome, u slučaju riječke tržnice nema pomaka.

Riječ je o puno složenijem predmetu u istražnom smislu, kazao je Bošnjaković i dodao kako su stoga potrebna vještačenja i razne istražne radnje. 'Ne možete imati nekakav unificirani postupak i reći koliko će svaki predmet trajati', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene