Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žuto zlato'

Jambo u problemima: Nitko ne želi brati mandarine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vojsku nezaposlenih u Hrvatskoj, sezonski poslovi nisu dovoljno privlačni.

Neretvanski uzgajivači mandarina muku muče s pronalaskom radne snage. 45 tona ovogodišnjeg uroda nema tko obrati, a da nema ilegalaca iz BiH, propala bi godina. Ni 200 kuna po danu nije dovoljno da se privuku domaći radnici u dolinu Neretve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Atomska muha Urode mandarina obranili - atomskom energijom! Slika nije dostupna Suša ipak ostavila traga Počela berba mandarina, gužve pred otkupnim centrima

'Onaj gore kokošinjac koji ne radi ništa, nego se svađa da donese zakon o sezonskoj radnoj snazi', rekao je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, jer, mandarine i dalje vise. Uz 1.962 Metkovca i Metkovke na birou.

Onda dođu državljani BiH. A onda dođe i policija. 'Gdje to ima, u kojoj to državi ima da ide policija? Penju se po mandarinama, love ljude, a kad uhvate nekoga tko je Hrvat koji nije riješio svoju putovnicu, onda mora dati izjavu da neće nikad doći brat mandarine', rekao je Jambo. A susjedi i Europa čekaju svoje mandarine.

'Vladamo tržištem susjednih država, a probili smo se i u Ruskoj federaciji, Skandinaviji i Engleskoj', rekao je Strahimir Filipović iz tvrtke Mandarinko. Prije dva dana po neretvanskim plantažama mandarine su gulili voćarski stručnjaci EU. I ostali impresionirani.

Gradonačelnik Jambo tu situaciju smatra sramotnom. Da bi sljedeću, nadamo se rodniju, godinu hrvatski radnici mogli dočekati na stablima, Vlada će vjerojatno usvojiti europski model. 'Ako Jambu treba 100 radnika on kupi sto markica, podjeli im markice i na te markice se plati toliko doprinosa', rekao je Jambo. Mandarina je jedino voće koje Hrvati ne mogu sami pojesti, čak 90 % uroda ode u inozemstvo. 'Ovo je žuto zlato, ovo je brend', rekao je Jambo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene