Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To bi trebali iskoristiti'

Neretvanska mandarina oduševila europske stručnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imaju se čime pohvaliti i hrvatski voćari - spremni su za ulazak na tržište Europske unije, a i bolje opremljeni od nekih kolega iz Unije. Zaključili su to vodeći europski stručnjaci nakon posjeta dolini Neretve.

Neretvanska mandarina oduševila je europske stručnjake za svježe voće. 'Ovo je nešto drukčije. Vaše mandarine ranije sazrijevaju i to bi trebali iskoristiti na tržištu', rekla je predstavnica UNECE Liliana Anovazzi-Jakab. A domaći proizvođači upravo su to počeli i koristiti. Hrvatska mandarina danas je hit u Rusiji, zemljama Skandinavije, Engleskoj.

Pročitajte i ovo Voće - 2 U pozadini Hrvatski paradoks: Imamo sve više voćnjaka, a sve manje voća i morat ćemo ga uvoziti Slika nije dostupna Uništen urod NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama''

'Jedini proizvod kojeg mi imamo dovoljno i kojeg izvozimo jest mandarina. I mislim da po mandarini Hrvatska predstavlja europski i svjetski vrh', rekao je Božo Granić, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica. Ove riječi potvrdili su i europski stručnjaci za komercijalnu kvalitetu svježeg voća i povrća, koji su danas vidjeli cijeli put mandarine od grane do pakovanja.

'Mnogo putujem i posjetio sam gotovo cijelu istočnu Europu, ali ovo me prilično iznenadilo', rekao je nizozemski stručnjak za kvalitetu Fred Jacobs. 'Prema onome što smo vidjeli u Uniji ili na drugim kontinentima ovo je vrlo impresivno', rekla je Anovazzi-Jakab. Hrvatski voćari tehnološki su spremni za europsko tržište. Ali još treba raditi na organizaciji.

'Poticanje udruživanja gdje će se proizvođači ujediniti oko jednog mjesta koje će koncentrirati njihovu ponudu. Dakle, prodaja preko jedne točke', rekao je Miljenko Radić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. A ta bi organizacija, osim lakšeg izlaska na veliko europsko tržište domaćim voćarima olakšala put i do potpora Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene