Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođendanska čestitka

Jadranka Kosor: Od novinarke do premijerke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor, dugogodišnja potpredsjednica Vlade i desna ruka Ive Sanadera koji je danas podnio ostavku, mogla bi postati prva žena mandatarka za sastav nove Vlade, a ta je vijest objavljena javnosti baš na njezin rođendan.

Podnoseći ostavku Sanader je izjavio da je s koalicijskim partnerima već prikupljena podrška 83 saborskih zastupnika za Jadranku Kosor kao mandatarku za sastav nove Vlade.Tako bi na čelu hrvatske Vlade nakon 40 godina, odnosno nakon Savke Dabčević Kučar, stala žena.

Pročitajte i ovo Branko Bačić (HDZ) Branko Bačić Branko Bačić novi je ministar zadužen za obnovu: Već je jednom bio ministar graditeljstva, visoko je pozicioniran u HDZ-u Slika nije dostupna supruga prvog predsjednika Preminula Ankica Tuđman (96): Napustila školu i otišla u partizane, pisala Titu da spasi muža, a obilježila ju je velika afera

Jadranka Kosor danas slavi 56. rođendan Jadranka Kosor, djevojački Vlaisavljević, rođena je na današnji dan 1953. godine u Pakracu. Školovanje je započela u osnovnoj školi u Lipiku, u Pakracu završava gimnaziju, a diplomu Pravnog fakulteta stječe u Zagrebu.

U novinarstvu od 1972.

Jadranka Kosor novinarstvom se, kao dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba, bavi od 1972. godine. Prvi je put pažnju na sebe skrenula radeći kao novinarka Hrvatskoga radija. Tamo je u razdoblju od 1991.-1995. vodila emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike Domovinskog rata te pratila taj sektor za Informativni program Hrvatskoga radija.

Političku karijeru ostvaruje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, 1995. je postala potpredsjednica te stranke, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor, gdje je do 2000. obnašala i dužnost potpredsjednice Sabora. U Sabor je ponovno ušla 2000., a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Od 2003. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Dobitnica je nagrade 'Zlatno pero' Hrvatskog novinarskog društva, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade Europski krug Hrvatskog europskog doma, nagrade za životno djelo 'Ivan Šibl', počasno članstvo u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a i počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih 'Dodir'. Od 2007. je počasna predsjednica HVIDR-e.

Objavila je četiri knjige (dvije o Domovinskom ratu, dvije poezije). Majka je jednog djeteta. Govori engleski i njemački jezik, a hobiji su joj glazba, ples, čitanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene