Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istječe rok

Kosor: Izmjene izbornog zakonodavstva pale u bezdan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor upozorila je u ponedjeljak da 15. veljače istječe rok za izmjenu izbornog zakonodavstva, a paket izbornih zakona još uvijek nije uvijek uvršten u dnevni red Sabora, što znači da su "izmjene izbornog zakonodavstva pale u bezdan" pa će se idući parlamentarni izbori održati po neizmjenjenim izbornim pravilima.

Izmjene izbornog zakonodavstva pale su u bezdan, ustvrdila je Kosor na konferenciji za novinare podsjetivši da je do 15. veljače preostalo još samo šest radnih dana Sabora, a nakon toga roka u izbornoj godini neće se moći mijenjati ni izborne jedinice niti uvesti preferencijalno glasovanje.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Zoran MIlanović Priopćenje s Pantovčaka Milanović o izmjenama Izbornog zakona u BiH: "Dogovor predstavnika sva tri naroda je jedini ispravan put"

Istraživanja pokazuju da birači svih stranaka žele birati zastupnike "s imenom i prezimenom", no preferencijalno glasovanje nijednoj od velikih stranaka nije u interesu jer bi moglo poremetiti okoštalu stranačku strukturu i jačati unutarstranačku demokraciju, ocijenila je Kosor.

Podsjetila je kako je prvo čitanje prošlo čak pet prijedloga izmjena izbornog zakona, među kojima je bio i njezin prijedlog koji je podržalo 29 saborskih zastupnika.

'Na parlamentarne izbore HKS neće s HDZ-om'

"Dogovor je bio da nakon prvog čitanja oko toga postignemo konsenzus, no o tome još nema ni naznaka a procedura se ne može odraditi za samo šest radnih dana", rekla je Kosor ustvrdivši da "ono što su najavljivali i obećavali mnogi polako odlazi u zaborav".

Upitana za presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, koju bi Međunarodni sud pravde (ICJ) trebao donijeti u utorak, Kosor je rekla kako treba pričekati i vidjeti kakva će biti presuda, a bilo bi dobro da politika to pretjerano ne komentira s pogledom na prošlost, već na budućnost.

U Vukovaru i na Ovčari bez sumnje je počinjen genocid, no ICJ ima svoja pravila tako da je teško predvidjeti kakva će biti konačna presuda, kaže Kosor.

Također je komentirala povratak Branimira Glavaša, osuđenog za ratni zločin, koji se u nedjelju iz zatvora u BiH vratio u Hrvatsku nakon što mu je Ustavni sud ukinuo presudu i naložio obnovu sudskog postupka.

"Stvara se pogrešan dojam kao da je oslobođen, a radi se samo o odluci Ustavnog suda o propustima u proceduri", rekla je Kosor po čijem je mišljenju Glavaš trebao povratak "obaviti u tišini jer je pred njim još težak proces".

Novinare je zanimalo i njezino mišljenje o preseljenju Ureda predsjednika u Visoku ulicu. "Zanimljivo je da predsjednik Josipović i Kolinda Grabar Kitarović o tome šute, a u njihovo ime govore drugi", rekla je Kosor te ocijenila kako je dobro da je Vlada ozbiljno shvatila predizborna obećanja Kolinde Grabar Kitarović.

Kosor smatra da joj Josipović ne bi trebao pomagati u preseljenju u Visoku već pustiti da ona to odradi sama. Pozdravila je i to što je Vlada pozvala Grabar Kitarović na svoju sjednicu kako bi se, kaže, zaključila predizborna retorika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene