Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina u Zagrebu 2013.

EKSKLUZIVNO Izvršni direktor Ikee: 'Radno vrijeme prilagođavat ćemo radnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IKEA napokon stiže u Hrvatsku! Tijekom 2013. godine švedski proizvođač namještaja u Zagrebu će otvoriti trgovački centar.

Zaposlit će oko 300 ljudi i surađivati s domaćom drvnom industrijom. Potporu za dovršetak projekta, čelništvo tvrtke dobilo je od premijera Milanovića. Švedski investitor u Hrvatsku želi ulagati još od 1991.. Prvo se prepriječio rat, a potom i administrativne prepreke.

Pročitajte i ovo Besplatna sljemenska žičara - 1 Svi na Sljeme Zagrepčani napokon dočekali i taj dan: "Odlična inicijativa, ali ne bi bilo loše još nešto" Eksplozija bankomata u Vukomercu - 1 Očevid u tijeku Eksplozija u Zagrebu: Raznesen bankomat na istoku grada

Mnogi se pitaju zašto Ikea uopće želi ulagati u Hrvatsku, a čelni čovjek ove švedske kompanije odgovara: 'Mi smo kompanija koja proizvodi namještaj i želimo imati ulogu u stvaranju boljeg života. I naša želja za dolaskom i otvaranjem trgovine je prirodna. Otvorit ćemo između 300 i 400 radnih mjesta u Zagrebu, a investicija je vrijedna 100 milijuna eura', pojašnjava izvršni direktor Ikea Grupe Mikael Ohlsson.

Ohlsson je komentirao i sporu hrvatsku administraciju. 'Potrajalo je, no mi smo bili strpljivi. Imali smo potporu unatoč usponima i padovima. Ohrabreni smo i nadam se da ćemo uspjeti otvoriti našu prvu trgovinu u Zagrebu krajem 2013. godine', kaže izvršni direktor Ikea Grupe.

Na pitanje što bi hrvatska Vlada trebala promijeniti kako bi poboljšala investicijsku klimu, Mikael Ohlsson kaže da je dobro da je Hrvatska na korak do ulaska u Europsku uniju. 'Niži troškovi proizvodnog procesa će biti mogući kada se ispune isti zakonski propisi unutar zemalja članica. Hrvatska je bila proaktivna i radila je na tom polju zadnjih par godina, ali su potrebni još neki koraci. Treba uskladiti posljednje dijelove s europskim zakonodavstvom', kaže Ohlsson.

Dodaje da Ikea hrvatskim drvnim dobavljačima nudi velike mogućnosti. 'Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina mogu rasti s nama', kaže Ohlsson. Ikeina izvanredna poslovna filozofija poznata je diljem svijeta.

'Naše su vrijednosti su zajedništvo, poniznost, iskrenost i preuzimanje odgovornosti', kaže Ohlsson. Zanimljiva je činjenica i da u Ikei zaposlenim majkama i očevima nude da sami odaberu svoje radno vrijeme. 'Fleksibilni smo. Ako ste primjerice samohrana majka i stručnjak ste za kuhinje, prilagodit ćemo vam radno vrijeme', kaže Izvršni direktor Ikee Mikael Olsson.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene