Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U POMOĆ STIGLA I VOJSKA

VIDEO/FOTO Poplave, klizišta i tuča: Krajem dana povlače se rijeke - "Vodovodna voda je neispravna za piće"

Aktualno Galerija Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Foto: Snimio čitatelj Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 2 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 2 Foto: Snimio čitatelj Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 3 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 3 Foto: Snimio čitatelj Nevrijeme u Hrvatskoj Kostajnici - 4 Nevrijeme u Hrvatskoj Kostajnici - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +7 Nevrijeme u Hrvatskoj Kostajnici - 6 Galerija 1/12 >>
Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a u subotu navečer najavilo je uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplave zbog obilnih kiša. Vatrogasci već postavljaju vreće s pijeskom u Karlovcu, a u stanju pripravnosti je i vojska.

 

  • Rijeka Una poplavila je dio Hrvatske Kostajnice
  • Izvanredne mjere su na snazi i na karlovačkom području gdje su poplavljene ceste
  • Ministarstvo obrane javilo je kako će 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagati u obrani od poplava, 250 vojnika nalazit će se u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni
  • Zbog vode na kolniku zatvorene su brojne ceste
  • Na terenu su vatrogasci, policija, vojska, intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Hrvatskih voda

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:47 I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, a u obranu od poplava uključilo se i šezdesetak pripadnika Hrvatske vojske iz petrinjske vojarne. Naime, u stanju pripravnosti u Petrinji trenutačno se nalazi 281 pripadnik Hrvatske vojske, dok je njih 137 angažirano na izgradnji zečjih nasipa na području Hrvatske Kostajnice i u Novoj Drenčini kod Petrinje.

Vodostaj je bio u porastu sve do nedjelje u 14 sati, kada je počeo stagnirati. U 20 sati je iznosio visokih 471 centimetar. Najteže je stanje u Ulici Nine Marakovića, kod Kavrlje, zatim od gradskog parka do hotela "Central", a pod vodom je i dio državne ceste koja vodi do graničnog prijelaza s BiH.

Kako je javljeno iz kostajničke gradske uprave, vodovodna voda je neispravna za piće i potrebno ju je prokuhavati

Pod vodom je i dio ceste što od Hrvatske Kostajnice vodi prema Dvoru, pa je promet preusmjeren obilaznim lokalnim cestama. Osim za Dvor, izvanredno stanje je proglašeno i za sunjsko područje zbog naglog porasta vodostaja rijeke Sunje. 

I na sisačkom području su u porastu vodostaji Kupe i Save, ali neposredne opasnosti od poplava nema, jer se višak savske vode u takvim slučajevima ispušta u retenciju Lonjsko polje. 

Kako je javljeno iz HAK-a, na području Sisačko-moslavačke županije zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste Rosulje - Hrvatska Kostajnica - Dvor, Mala Gorica - Žažina, u Starom Selu i Novoj Subockoj, te Javorik - Dobretin i Madžari - Blinja.

21:12 Vodostaj Kupe pada, a Korane stagnira, javio je u nedjelju navečer Stožer civilne zaštite Karlovca i dodao da je došlo do izlijevanja korita Korane pa je poplavljen Sportsko-rekreacijski centar na Mekušju te se tamo postavljaju nasipi i nastoji zaštititi nogometni stadion.

Vreće se pune na prostoru nekadašnje vojarne "Luščić". Za čitavoga dana se radilo na prepumpavanju zaobalnih voda na Korani i Kupi.

"Zapornica Ilovac zatvorena je radi obrane Zagrebačke ulice. Stožer civilne zaštite grada Karlovca prati stanje na terenu, u kontinuiranoj je komunikaciji s predsjednicima mjesnih odbora, odnosno povjerenicima civilne zaštite, direktorima gradskih tvrtki i vatrogascima. Prema trenutnim informacijama nije bilo dojava od privatnih subjekata o ulasku vode u stambene i poslovne objekte", poručeno je.

20:11 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je u Dnevniku Nove TV s reporterom Domagojem Mikićem rekao kako je rijeka Una na 471 centimetar, što je za tri centimetara više od trenutka kada su imali sastanak u 11 sati. Kaže da, prema informacijama koje su dobili iz Hrvatskih voda, ona zapravo stagnira.

Trut je istaknuo da je u Hrvatskoj Kostajnici postavljena linijska obrana od poplava. "Nešto štete ima, ali to će se kasnije procijenjivati. Napravljena je i obrana unutar grada. Postavljeni su bunari protutlačni koji ne dozvoljavaju izlazak vode", pojasnio je Trut.

18:38 Sitna tuča praćena povremeno jakom grmljavinom zahvatila je u nedjelju poslijepodne Split, no to nije prouzrokovalo materijalne štete, izvijestili su iz Meteorološke postaje na Marjanu.

Po riječima dežurnog meteorologa Mate Pavića, padala je oko pola sata, a povremeno snažna grmljavina stvarala je nelagodu kod stanovništva.

17:05 "Čini se da se povijest ponavlja. Već smo 2014. i 2019. godine izvještavali iz Hrvatske Kostajnice. Tu su kuće koje klasično stradaju u ovakvim poplavama. U zadnjih 30 sati je palo užasno puno kiše u Bosni i Hercegovini.

U 30 sati korito rijeke Une je naraslo za gotovo dva i pol metra. Rijeka Una se izlila i uži centar grada ponovno svjedoči istim situacijama. Sve službe su na terenu", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Dodao je kako je viđen i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je ušao u jedan od bagera, koji je uz čamce jedino prijevozno sredstvo.

U 18 sati najavljen je novi sastanak Civilnog stožera nakon kojeg bi se trebale čuti nove informacije.

17:02 Na terenu je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske s mehanizacijom, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, isto toliko djelatnika Hrvatskih voda. Na terenu su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, kao i policija te Crveni križ.
Sve raspoložive snage sudjeluju u postavljanju box barijera i zečjih nasipa.

Petar Prpić, zapovjednik vatrogasne zajednice Hrvatska Kostajnica je za Dnevnik Nove TV rekao da imaju desetak ugroženih kuća koje nastoje obraniti cijeli dan.

15:38 U više hrvatskih županija zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeka Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Intervencije vatrogasaca i mjerodavnih službi zbog ispumpavanja vode iz podruma, dvorišta, garaža, začepljenih kanala, postavljanja vreća s pijeskom, klizišta zemljišta, srušenih stabala bilo je i u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj županiji, Brodsko-posavskaoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

14:45 Nakon što su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju 11. prosinca 2022. godine u obrani od poplava ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji, tijekom popodneva još 43 pripadnika Hrvatske vojske upućena su u mjesto Nova Drenčina na širem području Petrinje zajedno s jednim utovarivačem, javilo je Ministarstvo obrane.

14:31 Na području Sisačko-moslavačke županije, najkritičnije stanje obrane od poplava je na području grada Hrvatske Kostajnice gdje je održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, župan Sisačko-moslavlačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici općina Sunja, Lekenik i Dvor te predstavnici operativnih snaga koje su angažirane na terenu, a s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti obrane od poplave.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave. Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

14:30 Ravnatelj Civilne zaštite Trut sa suradnicima je u obilasku poplavom ugroženog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda, javilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru.

 

 

13:40 U Gračacu je došlo do izlijevanja rijeke Otuče.

13:38 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je najnovije informacije o stanju u Sisačko-moslavačkoj županiji, Karlovačkoj županiji, Zadarskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji, Brodsko posavskoj županiji, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj i Bjelovarko-bilogorskoj županiji.

Detalje pročitajte >>OVDJE

13:30 Uslijed obilnih oborina tijekom vikenda došlo je do porasta vodostaja rijeka u više županija. Trenutno je najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici te je u tijeku sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije kojoj nazoči ravnatelj Damir Trut, javilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Sve operativne snage su na terenu i rade na izgradnji zečjih nasipa i ispumpavanju vode iz objekata, dodali su.

 

13:15 Visoki vodostaj Kupe poplavio je dio mjesta Brodarci.

13:11 U Karlovcu se izlila rijeka Korana. Vodostaja Korane u 12 sati iznosio je 770 centimetara. Rijeka se počela izlijevati iz korita pa su vatrogasci počeli uz šetnicu na SRC-u Korana postavljati vreće sa pijeskom.

13:08 Vodostaj Save kod Slavonskog Broda u porastu 5 do 7 centimetara po satu.

12:58 "Pumpe rade, ispumpavaju vodu. Poplavljen je čak i park. Cijeli donji put u Kostajnici je poplavljen", kazala nam je stanovnica tog grada i dodala kako se jedva probila od mjesta Volinje do Hrvatske Kostajnice.

"Cesta je već bila zatvorena. Jedva smo prošli. Na putu od pet kilometara na tri mjesta voda je na cesti u dužini od 100, 200 metara, a visina vode je do pola auta", kazala je.

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 3 (Foto: Snimio čitatelj)

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 2 (Foto: Snimio čitatelj)

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 (Foto: Snimio čitatelj)

12:57 Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom, navodi se u priopćenju.

12:31 Hrvatski autoklub upozorava da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica.

"Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez zimske opreme", piše HAk i javlja kako su zbog vode na kolniku zatvorene ceste:

DC36 Karlovac-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski
DC47 Rosulja-Hrvatska Kostajnica-Dvor
DC49 kod čvora Lužani
ŽC1036 kod mjesta Svibje
ŽC3131 u mjestu Podgarić
ŽC3140 u mjestu Brihovo
ŽC3156 Mala Gorica-Žažina
ŽC3229 Staro Selo
ŽC3246 Nova Subocka
ŽC3266 Donji Furjan-Bogovolja
ŽC4094 Antunovac-Marino Selo
ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka
ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac
LC41055 Bučje-Poloje
LC67209 Draževitići-Veliki Prolog
LC516760 Novoselo-Smiljan
LC590840 Donja Kaniža-Lički Novi
LC516300 Žabica-Lički Novi
LC 516500 Mogorić-Gornja Ploča
LC590490 Podastrana-Donje Pazarište
LC59045 Mihaljevac
LC33191 Ljubine-DC6
LC37140 Marino Selo-Ribnjaci
LC42016 Donji Bogićevci-Pivare
LC33175 Javornik-Dobretin
NC8 Madžari-Blinja.

Na županijskoj cesti ŽC6169 u mjestu Podgrađe kod Omiša vozi se jednim trakom, zbog odrona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Stiže snijeg i obilna kiša: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja vikenda

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva privremeno je zatvoren izlazni krak čvora Matulji iz smjera graničnog prijelaza Rupa u smjeru Opatije i Pule. Promet je na čvoru Jurdani preusmjeren na državnu cestu DC8 za Pulu/Opatiju i Matulje.

12:30 Hrvatske vode donijele su danas, 11. 12. 2022. rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Kupa, Mali sliv Lika; dionice Lika ( donji tok), Retencija Lipovo polje.

 

 

Bujice i u susjedstvu

12:29 Rijeke u sjeverozapadnim dijelovima Bosne u noći na nedjelju nakon obilnih kiša dosegnule su kritične razine vodostaja i prijeti njihovo izlijevanje iz korita, a s terena stižu informacije kako već ima poplavljenih kuća, izvjestili su iz službe civilne zaštite.

Najteže je na širem području Prijedora, Bihaća i Sanskog Mosta a u tom je gradu protekle noći proglašeno izvanredno stanje nakon što je voda iz dvije rijeke poplavila glavnu ulicu te počela prodirati u stambene i poslovne objekte.

Vodostaj Sane dosegnuo je razinu od tri i pol metra koja se smatra kritičnom. Iz lokalne civilne zaštite pozvali su stanovništvo na dodatni oprez jer je najavljen nastavak obilnih padalina.

Na području Bihaća kiše su aktivirale klizišta, a u okolici Prijedora, prema dostupnim informacijama, voda je do nedjelje ugrozila više od dvije stotine stambenih objekata.

Zbog nabujalih rijeka i stalnih padalina otežano je i prometovanje pa je privremeno morala biti zatvorena cesta između Bosaskog Novog i Prijedora.

Auto-moto savez Republike Srpske u nedjelju ujutro je izvjestio kako su svi magistralni putni pravci i u tom dijelu BiH prohodni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADNICI SU NA TERENU VIDEO/FOTO "Opet plivamo": Zagrebačka ulica bila potopljena u lipnju, a sad opet gledaju neugodne prizore

12:25 Operativne snage za obranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane te je poplavljeno i zatvoreno više nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima, izvijestio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite.

Zatvorene su ceste u naseljima Selce, Gradac, Kobilić, Karasi, po dvije u Brođanima i Brodarcima, ceste u Mekušju, Kamenskom, Cerovcu te u Karlovcu Ulica Branka Čavlovića Čavleka.

Do sada nemamo dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte. Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora. Na terenu je dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi, poručuju iz Grada Karlovca.

Predsjednik Udruge Brodarci, koja se protivi izgradnji zida kao dio sustava obrane od poplava u tom mjestu, Tomislav Novak poručio je u nedjelju da su boks barijere postavljene u tom naselju nepotrebne, problematične i nefunkcionalne jer zadržavaju oborinsku vodu koja onda plavi naselje.

Una poplavila dio Hrvatske Kostajnice

12:23 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a u subotu navečer najavilo je uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplave na kostajničkom području zbog obilne kiše. Rijeka Una u nedjelju se prelila iz korita i poplavila dio Hrvatske Kostajnice.

"Trenutačni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi + 225 cm s tendencijom daljnjeg porasta", objavile su u subotu Hrvatske vode i dodale kako prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, očekivani maksimalni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici može biti iznad +400 centimetara u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Zbog obilnih oborina tijekom subotnje večeri uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava i na rijeci Sunji (kod mjesta Sunja).

12:00 Ranije je objavljeno da su zbog porasta vodostaja Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplava na području malog sliva Like, na dionicama Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

Također, zbog obilnih oborina i bujičnih voda u subotu su Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Jeste li znali kakav je ljudski učinak na klimatske promjene?

U subotu je navečer i HAK objavio da u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj pada snijeg te da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje.

Iznad naše zemlje prostire se vrlo razvijeni ciklonalni vrtlog zbog čega je posvuda palo dosta kiše. Prognozu vremena za vikend pogledajte >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene