Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka zove sindikate na razgovor

Iznenađenje: Izmjene ZOR-a Vlada nije poslala u proceduru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka je još jednom sindikate pozvala na razgovor u Vladu.

Premijerka Jadranka Kosor s današnje je sjednice vlade još jednom pozvala predstavnike sindikata i sindikalnih središnjica na razgovor o amandmanima na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR). Unatoč najavama, Vlada ipak s današnje sjednice u saborsku proceduru nije uputila amandmane na izmjene Zakona o radu

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> Sever: Sindikati neće na pregovore

'Još jednom pozivam predstavnike sindikata i sindikalnih središnjica na razgovor u vladu, prije svega u resorno ministarstvo oko predloženih amandmana, koji predviđaju promjene na tragu prijedloga sindikata', kazala je Kosor. Ponovila je da amandmani koje predlaže vlada slijede sve inicijative koje su sindikati predlagali, 'ali vodeći računa o trenutku u kojem živim'.

'Ovo je izuzetno ozbiljan trenutak, koji od socijalnih partnera zahtjeva prihvaćanje obveza, prihvaćanje određenog tereta, ali prije svega uvažavanje', rekla je premijerka, te dodala da 'teška vremena traže odgovorne odluke'.

Zahvalila svim parlamentarnim strankama na zrelosti koju su pokazale

Predsjednica vlade izrazila je zadovoljstvo jučer donesenim ustavnim promjenama, a podsjetila je da se u ustavne promjene krenulo kako bi se omogućilo usklađivanje i donošenje preostalih propisa nužnih za zaključenje pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Najavila je da će najveći dio tih zakona vlada poslati u saborsku proceduru već sa sljedeće sjednice.

Svim parlamentarnim strankama zahvalila je na zrelosti koju su pokazale. Podsjetila je da je Ustavom, među ostalim, osigurana primjena europskog uhidbenog naloga, ali i izručivanje hrvatskih državljana na temelju drugih međunarodnih ugovora.

Ministarstvo pravosuđa odmah početi s pripremama kako bi tu novu ustavnu odredbu pretočilo u stvarni život, rekla je premijerka.

Sindikati odbijaju pregovore

Sindikalisti odbijaju pregovore do završetka prikupljanja potpisa za referendum. Na to ih, kažu obvezuje odluka Svesindikalnog sabora, iako Vlada ističe da im amandmanima koje predlaže ide na ruku, točnije da se kroz njih vodilo računa o svim sindikalnim zahtjevima.

Vlada nudi tromjesečni otkazni rok za ugovore na određeno vrijeme. Prije je bilo mjesec dana, te šest mjeseci za ugovore koji su istekli, a funkcionirali su na način neograničene produžene primjene, što nije slučaj ni u jednom zakonodavstvu zapadne Europe.

Drugim riječima, bez obzira u kakvom stanju bila tvrtka, pa tako i u enormnim gubicima, radnicima su se isplaćivali svi benifiti poput regresa, božićnice. Sada je to nešto fleksibilnije. Ako tvrtka loše stoji lakše će poslodavac moći otkazati kolektivne ugovore jer ispunjavaju zakonsku mogućnost, dok će se sindikati na isto moći žaliti jedino sudovima. Do sada smo gospodarski dobro stajali pa su sindikati navikli dobivati samo više od postojećih prava dok je ovo jedna sasvim nova situacija za njih. Od Vlade su ultimativno tražili da ne šalje amandmane u Sabor prije kraja peticije za referendum, odnosno 23. ovog mjeseca. (D.Ma./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene