453228
453228
453228
453228
453228

I SDP-ov bivši ministar podržava Most: 'U HNB-u trebaju reći zašto im se ne sviđaju ti prijedlozi'

  • , 11.10.2016., 21:27
  • Autor:
  • komentara

Promjena u Hrvatskoj narodnoj banci će biti, poručuje predsjednik Mosta.

 
 
 
 
Izmjene zakona o HNB-u (Video: Dnevnik Nove TV)
Izmjene zakona o HNB-u (Video: Dnevnik Nove TV)

Prijedlog zakona su, kaže, doradili da odgovara i Europskoj uniji.

''Vidjelo se da svi oni prijedlozi koje smo mi stavili u izmjene zakona su zapravo već u funkciji u svim drugim članicama Europske unije'', kaže Božo Petrov.

Most bi da Državna revizija nadzire poslovanje središnje banke, da se o redovitom izvješću HNB-a glasuje u Saboru, a ne da se kao do sada samo prima na znanje. Također guvernera i članove savjeta bi ograničili na samo dva mandata.

''To nije nikakav presedan ili nekakav izuzetak koji smo bili zatražili'', poručuje Petrov.

Iz HNB-a upozoravaju - da bi mijenjali zakon morate pitati i Europsku središnju banku. Baš su u ponedjeljak ponovno objavili mišljenje glavnih europskih bankara iz lipnja u kojem stoji kako se ne slažu s nadzorom državne revizije nad HNB-om.

''Odredbe važećeg Zakona o Državnom uredu za reviziju zajedno s odgovarajućim odredbama Prijedloga zakona nisu u skladu s načelom neovisnosti središnje banke'', mišljenje je ESB-a od 15. lipnja 2016.

''Tražit će se mišljenje i Europske središnje banke to nije, nije dvojbeno uopće'', kaže Petrov.

SDP-ov bivši ministar financija podržava Most.

''Sigurno da u Hrvatskoj narodnoj banci trebaju reći zašto im se ne sviđaju ti prijedlozi. Oni će sigurno dio pritiska raditi preko Centralne europske banke da kažu eto da se zadire u njihovu neovisnost. Mislim da su to dobri prijedlozi, treba se konzultirati, ali svakako odluke se trebaju donositi u hrvatskom parlamentu'', objašnjava Boris Lalovac.

Čelnik Mosta poručuje kako je u cijeloj priči bitno da će se svih njihovih sedam jamstava i provesti.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se