Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI PAKET MJERA

Plenković o Radmanu: "Nije ukrao, pogriješio je, nije utjecao na to da njegova tvrtka dobije posao s državom"

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Galerija 1/2 >>
Vlada je predstavila dugo očekivani paket mjera za građane. Na pitanje zašto se s paketom mjera nije išlo prije sezone, premijer Plenković je nakon sjednice Vlade rekao da odgovor leži u podacima o inflaciji iz kolovoza.

Nakon predstavljanja mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, premijer Plenković dao je izjavu za medije. Komentirao je paket mjera, slučaj ministra vanjskih poslova i bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

"Hrvatska ove mjere može iznijeti, a istovremeno ostvarivati strateške ciljeve", rekao je premijer o mjerama. Napomenuo je kako su mjere dobre i da pogađaju one kojima su potrebne. "Mjere štite one koji imaju mala primanja. Želimo da se inflacija smanji", kazao je. 

"Kod nas postoji dobra volja i dobra namjera i dobri potezi. Oporba će reći da je ovo trebalo prije napraviti da ne vjerujemo gospodarstvenicima...mi nemamo taj pristup", istaknuo je. 

"Zamrznuli smo proizvode koje ljudi moraju kupovati. Probrali smo proizvode koji se konzumiraju često, to je bio kriterij. Najave velikih trgovačkih lanaca da će smanjivati cijene, pokazuju da Vlada ide u dobrom smjeru. Mi ćemo razgovarati sa svim trgovcima i dalje". 

Na pitanje zašto to trgovci nisu napravili prije, Plenković je odgovorio napadima prema oporbi. Potom se hvalio uspjesima Vlade. Osvrnuo se i na izjavu Milanovića o rastu mirovina. "Milanović je rekao da mirovine nisu rasle od kada je on bio premijer", a to je laž, rekao je premijer. "Hrpetina neistina ne bi li se stvorila slika da situacija nije dobra", rekao je Plenković o izjavama oporbe i kritikama na poteze Vlade. 

Na pitanje o poreznim prihodima u kolovozu ove godine u odnosu na prošlu, premijer je rekao da ne zna podatke i da će na to pitanje odgovoriti ministar Primorac.

Na pitanje zašto se s paketom mjera nije išlo prije sezone, premijer je rekao da odgovor leži u podacima o inflaciji iz kolovoza. Kaže i da inflacija nije pojela rast plaća. 

Na pitanje zašto sad trgovci mogu smanjiti cijene, a nisu mogli ranije, premijer kaže: "Pitajte njih". Na pitanje što su trgovci dobili zauzvrat, premijer odgovora: "Što bi dobili trgovci za ovo? Ništa..kemijsku? Što bi dobili?".

"Cijene idu do kuda se proizvod prodaje", naglasio je. "Mi smo limitirali maksimalnu cijenu, no to ne znači da neće biti jeftinije cijene proizvoda", kazao je.  

Na pitanja o dječjem doplatku, Plenković kaže kako je važna jednokratna potpora koju je Vlada osigurala pa nabraja kako će se za jedno dijete dobiti 50 eura, za dvoje djece 100, za troje 150, za četvero 200, a za petero i više 300 eura. Najavljuje i novi zakon o dječjem doplatku i inkluzivnom dodatku.

Na zahtjev novinara da Piletić o tome kaže nešto više premijer je rekao: "Ne može Piletić odgovarati, ovo je presica o mjerama". 

Komentirao je slučaj ministra vanjskih poslova Radmana. Ministar je od stupanja na funkciju, 2019. godine, do 2023., primio dividende u iznosu od 2.11 milijuna eura, a u svoju imovinsku karticu, iako je morao, nije unio te podatke.

"Imamo greške ministara pred kojima će odgovarati pred Povjerenstvom. Ta tema je trivijalna i ona može zanimati samo nekoga tko je u oporbi. Nisam vidio jednu silinu kada se tiče slučaja Grada Rijeke. Nisam vidio promil energije da se propituje SDP. Imamo dvostruke aršine. Dvostruke kriterije. Grlić Radman će popodne dati izjavu. Napravio je pogrešku, povrijedio je Zakon o spriječavanju sukoba interesa. On je to naslijedio od pokojnog oca.

Pogriješio je to što nije ažurirao svoju karticu i tu je njegova greška. Razgovarao sam s njim. On osobno nikada nije utjecao na to da je Agroproteinka imala poslove s državom. On će za to siguran sam biti kažnjen od strane Povjerenstva. Nema tu ničega, da je to nekakvo prtljanje. Nije ukrao. Ja nemam vremena da se bavim pitanjima je li netko ažurirao svoju imovinsku karticu", rekao je premijer. 

Komentirao je slučaj Kolinde Grabar-Kitarović. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vrlo ozbiljne optužbe iznijela je u gostovanju na One Decision Podcastu. Tvrdi kako je Milanovićevoj pobjedi protiv nje pridonio aktivan ruski angažman.

Plenković je kazao kako nema sve činjenice i da novinari pitaju nju što je pod tim mislila. 

"Nemojte mi te ultimativne istine u Hrvatskoj. Pitat ćemo SOA-u. Pitajte nju kad dođe”, govori premijer. "Što hoćete od mene, da vam ja kažem da postoji hibridno djelovanje?". 

Na kraju je premijer bio vidno iznerviran pitanjima novinara, koji su ga pitali pitanja nevezana za paket mjera. Premijer je rekao: "Nevjerojatno! Nevjerojatno!. 

Paket mjera

U sklopu novoga paketa mjera, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna. Od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura, rekao je premijer Andrej Plenković.

Za velike gospodarske subjekte nema subvecioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali vlada, rekao je Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja.

Tu su potpore za 720 tisuća umirovljenika s mirovinskom manjom od 700 eura i zaposlene korisnike mirovine, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura. Umirovljenicima s penzijom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima kojim imaju 300 do 435 eura 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Isplatit će se i potpora korisnicima doplatka na djecu i to 50 eura za jedno, 100 za dvoje, 150 za troje, 200 eura za četvero i 300 eura za petero djece. Vlada ograničava cijene ukupno 30 proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene