Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upaljen meteoalarm

VIDEO/FOTO Kaos zbog nevremena: More nosilo automobile, devastiralo Kantridu, ceste zatvorene zbog kamenja

Aktualno Galerija Poplava Kantrida - 4 Poplava Kantrida - 4 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Poplava Kantrida - 3 Poplava Kantrida - 3 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Poplava Kantrida - 2 Poplava Kantrida - 2 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Poplava Kantrida - 1 Poplava Kantrida - 1 Foto: Damir Skomrlj/Cropix +23 Poplava Kantrida - 8 Galerija 1/28 >>
U nedjelju je cijela Hrvatska pod meteoalarmom. Za kopneni dio izdano je žuto upozorenje, dok su područje Gospića i obala u narančastom zbog potencijalno opasnog i opasnog vremena - vjetra i grmljavinskog nevremena.

Jako jugo i obilna kiša ostavili su posljedice u Rijeci i okolici. Zbog visoke razine mora jutros je bila poplavljena tržnica te objekti na njoj. 

"Danas smo definitivno zatvoreni i sljedećih par dana da saniramo štetu. Velika je. Nije ovako bilo 11 godina koliko se ja sjećam. Naviknuti smo na poplave svake godine ono borimo se, ali ovako da je ušlo u lokal ne", ispričala je vlasnica restorana na riječkoj tržnici Ivana Stolnik.

Poplavio je i pothodnik, kao i prilazne ceste koje vode na tržnicu. Valovi su uništili kvarnerske plaže i opatijsku šetnicu Lungo mare. Zbog vode na cesti i dalje je za promet zatvorena županijska cesta Podhum Soboli.

Pročitajte i ovo Potres u Albaniji podrhtavanje tla Potres na Jadranu: "Najstrašniji trenutak u mom životu"

U Gorskom kotaru Kupa se izlila iz korita, a probleme je stvarao i jak vjetar koji je rušio stabla na prometnice te odnio pokrov dvorane srednje škole u Delnicama.

"Odradili smo 10-ak intervencija, što srušenih stabala preko prometnica, znači uklanjanje tih srušenih stabala i sad smo na saniranju krovova, samo najhitnije stvari radimo kao što je tu kod nas ta sportska dvorana", opisao je zapovjednik JVP-a Delnice  Dražen Rački za Dnevnik Nove TV.

Riva i Matejuška pod morem

Cijelo jutro u Dalmaciji puše jak vjetar, a najjači su udari na području Splita, gdje iznose i oko 100 kilometara na sat.

Pod vodom su rive i ceste na području Splita, Trogira, Šibenika...

Zbog velikih valova u Splitu u luku satima nije mogao pristati trajekt Petar Hektorović. 

"Taj brod se vrtio okolo, mi smo se micali s jedne strane an drugu i čekali. Hvala kapetanu i posadi, stvarno su nevjerojatni", rekla je putnica Miljenka Pavičić.

Dalmacija Danas objavila je snimku parkiranog automobila kojeg je nosilo more. 

 

Ravnateljstvo civilne zaštite u nedjelju je objavilo kako su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplave na području sliv Lonja-Trebež, na vodomjeru Selo Kupa i mali slivovi Kvar mali slivovi Kvarnersko primorje i otoci i Podvelebitsko primorje i otoci. 

Hrvatske vode: Kupa se izlila u Brodu na Kupi, očekuje se brzo opadanje vodostaja

Vodostaji Kupe u gornjem toku porasli su naglo tijekom noći, dosegnuvši razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava pri čemu se rijeka izlila na cestu u Brodu na Kupi, gdje je privremeno ograničen promet, a s prestankom oborina očekuje se brzo opadanje vodostaja.

Zbog pljuskova i lokalno obilnije oborine i u nedjelju postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u Gorskom kotaru, Lici, te sjevernom i srednjem Jadranu i njegovoj unutrašnjosti, a popodne se očekuje smirivanje vremenskih prilika, postupno razvedravanje i potpuni prestanak oborina, izvijestile su Hrvatske vode.

Zbog intenzivnih pljuskova izlili su se bujični vodotoci na području Gorskog kotara i Like (Rečinica, Čabranka, Bogdanica, Tisovac) te je privremeno obustavljen ili ograničen promet županijskim cestama na tom području.

Pročitajte i ovo Požar u Sarajevu Na otvorenoj tržnici VIDEO Ugašen požar u Sarajevu: Izgorjele su gotovo sve kućice, a od siline eksplozija popucala su stakla

S prestankom oborina u toku dana očekuje se vrlo brza stabilizacija stanja i brzo opadanje vodostaja izlivenih bujica Rečinice, Čabranke, Bogdanice i Tisovca te ponovna uspostava prometa.

Dotoci rijeke Save iz Slovenije danas se prema raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama očekuju na razini od 2200 m3/s, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 700, što znači visoke vodostaje, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Save u Zagrebu opali su za više od 1,5 metara u odnosu na najviše zabilježeni vodostaj.

Novi rast Mure neće uzrokovati proglašavanje mjera obrane od poplava

Uslijed kišnih oborina palih u Sloveniji u nedjelju od podneva očekuje se ponovni porast rijeke Save u Zagrebu s očekivanim maksimalnim vodostajem u noći na ponedjeljak na razinama sličnim kao prije dva dana.

Nakon jučerašnjeg ubrzanog porasta vodostaja Mure u Murskom Središću i proglašenja pripremnog stanja obrane od poplava, brzo je došlo do njegovog naglog opadanja. Ponovni porast vodostaja očekuje se u popodnevnim satima ali neće uzrokovati proglašavanje mjera obrane od poplava.

Na Dravi nizvodno od ušća Mure je vodostaj u porastu, prema visini vodostaja rijeke Drave u Botovu proglašena je redovna poplava a prema vodostaju na stanici Novo Virje Skela pripremno stanje obrane od poplava.

Danas se očekuje neznatno povećanje vodostaja Drave nizvodno ušća Mure, tako da se na području Botova očekuje oko 1,5 metara niže vodostaje rijeke Drave u odnosu na mjesec kolovoz.

Od rijeka Mrežnice i Korane ne očekuju se značajniji dotoci i doprinosi, maksimalni vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom području sutra prijepodneva ne bi trebali biti niši za 1-1,5 metar od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava na karlovačkom području.

Prognoza za nedjelju

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u nedjelju nas očekuje umjereno do pretežno oblačno s kišom. Izraženijih pljuskova i grmljavine bit će većinom na Jadranu i predjelima uz njega, gdje će lokalno biti i obilnije oborine.

Poplava Kantrida - 4 Meteoalarm (Foto: DHMZ)

Od sredine dana sa zapada slijedi postupan prestanak oborine i smanjenje naoblake. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju i na Jadranu i olujan, a u početku u Dalmaciji i jugo. Prema večeri vjetar će posvuda slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom od 17 do 22 °C, u gorju malo niža.

Problemi u prometu

Kako javlja Hrvatski autoklub (HAK), zbog vjetra je samo za osobna vozila otvorena je DC1 Solin-Klis; na državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo i na mostu Ston (DC674) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, državnim cestama DC1 Vaganac - Ondić, DC217 Ličko Petrovo Selo - GP Ličko Petrovo Selo i na mostu Ston (DC674) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Ponegdje ima i magle. U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ograničenja zbog vode na kolniku, odroni ili srušena stabla:

- ŽC6166 u Omišu, predio Smokvica;
- za sav promet zatvorena je LC25002 Lovrečan Otok;
- za sav promet zatvorena (LC 58032) Blaževci-Zapeć;
- za sav promet zatvorena je lokalna cesta LC20048 Pušćine-Gornji Hrašćan;
- županijske ceste ŽC5028 Podhum-Soboli od raskrižja LC58021 do državne ceste DC3 i od raskrižja ŽC5055 Jezero do Soboli;
- ŽC5033 Ložac-Gašparci (odron);
- LC516200 Smiljan-Novoselo Trnovačko;
- Donje Pazarište-Velika Plana i Donje Pazarište-Podastrana;
- NC Sisak-Palanjek.

Zbog aktivnog klizišta za sav promet zatvoren je dio županijske ceste ŽC5185 na dionici između raskršća prema Kuparima i Zamosta.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Aktualno Građani u strahu od čimavica: "Izgleda da nije problem samo naše zgrade, nego da toga ima puno više u gradu" Ivan Sabljić, tvrtka za deratizaciju i dezinsekciju Ivan Sabljić, tvrtka za deratizaciju i dezinsekciju Foto: DNEVNIK.hr Vesna Vesna Foto: DNEVNIK.hr Stjenice u Splitu - 1 Stjenice u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stjenice u Splitu - 2 Stjenice u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stjenice u Splitu - 3 Stjenice u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Stjenice u Splitu - 4 Hrvatska Građani u strahu od čimavica: "Izgleda da nije problem samo naše zgrade, nego da toga ima puno više u gradu" 1/8 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene