Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 regija, 50 gradova i 150 općina

IZBORI 2015 - ORaH predstavio svoj plan novog teritorijalnog ustroja zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) predstavila je u četvrtak svoj plan novog teritorijalnog ustroja zemlje kojeg bi činilo 5 regija i oko 50 gradova te 150 općina kao i svoj prijedlog politike reforme javne uprave, što smatra najvažnijim reformama za budući napredak Hrvatske.

Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) predstavila je u četvrtak svoj plan novog teritorijalnog ustroja zemlje kojeg bi činilo 5 regija i oko 50 gradova te 150 općina kao i svoj prijedlog politike reforme javne uprave, što smatra najvažnijim reformama za budući napredak Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ORaH u kampanji 'Preko noći rješavamo problem nataliteta' Slika nije dostupna 'Sada smo u drugoj fazi kampanje' Brkić: HDZ ne odustaje od svog programa

"Ova reforma usmjerena je kvalitativno a ne kvantitativno, to je jedna od naših najvažnijih politika", rekla je predsjednica ORaH-a Mirela Holy na konferenciji za novinare. Naglasila je kako ORaH govori o reformi javne uprave već dvije godine te da bez nje Hrvatska nema šansu za bilo kakav pozitivan iskorak ili pomak. Ona je instrument pomoću kojeg se sve druge reforme mogu provesti, dodala je. Kazala je da građani mogu biti sve samo ne zadovoljni radom javne uprave i dodala da su se služili pozitivnim primjerima nekih drugih država i da nije istina da se reforma javne uprave ne može provesti. Druge razvijene države su pokazale da je to moguće i samo treba imati jasnu političku volju da se nešto takvo provede, a očito je da u Hrvatskoj ta politička volja ne postoji. "Razlozi zašto nema te političke volje su jasni. Velike stranke i s jednog i drugog bloka imaju niz političkih klijenata koji rade u javnoj upravi i koji su interesno i porofesionalno vezani za njih i oni jednostavno ne žele rezati granu na kojoj sjede".

PARLAMENTARNI IZBORI 2015 Treće političke opcije ne vole nikoga osim sebe

Navela je pozitivne primjere Južne Koreje i Danske koji su proveli takve reforme i ostvarile veliki napredak i uštede. Reformu javne uprave i teritorijalnog ustroja predstavio je Luka Keller, autor ove reforme, koji je rekao da umjesto 20 županija ORaH planira uvesti 5 regija koje bi bile prirodne, povijesne i zemljopisne cjeline s oko 800 do 850 tisuća stanovnika a koje su danas unakažene županijama. Naglasio je da bi se smanjivanjem broja gradova na 50 i na oko 100 do 150 općina koje bi mogle biti održive, uštedio veliki novac iz proračuna koji se danas izdvaja za plaće državnih službenika. Kao primjer je naveo općinu Babina Greda koja prima 1,5 milijuna kuna iz proračuna samo za plaće.

Naglasio je da bi javna uprava trebala biti depolitizirani servis građana u kojoj bi radili upravni profesionalci umjesto politički podobnih amatera, a smjenjivost bi se odnosila samo na čelna mjesta u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Također zauzeo se za mjerljivost rada svakog državnog službenika rekavši da je geslo ove reforme "radnici in , neradnici out". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene