Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vijeća sigurnosti

Mesić: Hrvatska snažno podupire nuklearno razoružanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prenio snažnu potporu Hrvatske inicijativi američkog predsjednika Baracka Obame, koja je omogućila jednoglasno prihvaćanje rezolucije 1887 o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i nuklearnom razoružanju.

Mesić je u svom govoru odao priznanje SAD-u i predsjedniku Obami osobno na inicijativi da Vijeće sigurnosti raspravlja o krajnje osjetljivu pitanju neširenja nuklearnoga oružja. 'Ako nas ova sjednica odvede samo korak dalje na putu prema svijetu bez nuklearnoga oružja, svijetu što ste ga vi, gospodine predsjedniče Obama, upravo vizionarski postavili kao cilj kojemu trebamo težiti, onda smo uspjeli', rekao je hrvatski predsjednik. Podsjetivši na stajalište Hrvatske kako uz afirmiranje uloge UN-a 'treba uložiti najveće napore da bi se ostvarilo najprije neširenje nuklearnoga oružja, a potom nuklearno razoružanje. S druge strane, uz još strože mjere općeprihvaćene međunarodne kontrole, treba zajamčiti svakoj zemlji pravo na miroljubivu uporabu nuklearne energije'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Također ja kazao kako treba 'poduprijeti ugovorni multilateralni sustav nadzora nuklearnoga oružja i razoružanja, što uključuje strogu provedbu i pojačanu verifikaciju ugovornih obveza te pozvati sve članice UN-a da pridonesu aktivnostima u sprječavanju zloupotreba ugovora i jačanju protuproliferacijskih napora i sredstava'. Napori prema ograničavanju, smanjivanju nuklearnoga naoružanja, a potom i prema razoružanju, dobili su nov, snažan poticaj najavom predsjednika SAD-a kako je njegov krajnji cilj svijet bez nuklearnoga oružja, rekao je Mesić. 'Slijedom te proklamacije Vijeće sigurnosti UN-a danas treba poručiti svijetu kako postoji politička volja za vođenje politike koja pruža sigurnost svim zemljama i to bez nuklearnoga oružja', istaknuo je.

Hrvatski je predsjednik izrazio priznanje dugogodišnjim naporima sudionika kampanje za svijet bez nuklearnoga oružja, uključivo glavnoga tajnika UN-a, nevladine organizacije i aktiviste civilnoga društva te sadašnje i bivše političke čelnike, parlamentarce, znanstvenike, sindikaliste i studente. 'Naš je cilj mir u sigurnosti. Taj se cilj ne može ostvariti prijetnjom nuklearnim oružjem. (...) Republika Hrvatska spremna je dati maksimalan doprinos naporima za postizanje toga cilja', istaknuo je predsjednik Mesić, poručivši da idućim naraštajima treba ostaviti 'bolji svijet, svijet bez nuklearnoga oružja'. Vijeće sigurnosti UN-a je na početku sjednice, kojom predsjeda Barack Obama, jednoglasno prihvatilo rezoluciju 1887 o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i nuklearnom razoružanju. Prije sjednice Vijeća sigurnosti predsjednik Mesić susreo se s predsjednicima SAD-a, Rusije i Austrije te predsjednicima vlada Velike Britanije i Japana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene