Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne snalazi se ni EU'

POMOĆ IZBJEGLICAMA Što može i što čini Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci upozoravaju da ovakav pritisak lako mogu iskoristiti i terorističke organizacije.

Vlakovi s izbjeglicama i dalje odlaze puni. Na tisuće u prihvatnim centrima pronalaze privremeni smještaj, no, zaliha za sve nema dovoljno, pa onima kojima su Srbija i Makedonija usputne stanice do željene Europe  pomaže i Hrvatska. Crveni križ novac prikuplja putem otvorenog žiro računa, a svi koji se žele mogu to učiniti i pozivom na telefon 060 90 11. U posljednja 24 sata prikupljeno je više od 30 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Slika nije dostupna Hodali cijelu noć 'Putujemo 25 dana. Spavamo na ulici, po parkovima. Što mislite, kako nam je...'

'Pozivamo sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu, da apel u potpunosti uspije i da pomognemo našim susjedima', poručio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa Robert Markt. Novac bi bio za hranu, vodu, higijenske potrepštine, prvu pomoć, ali i interventne timove na terenu.

'Putujemo 25 dana. Spavamo na ulici, po parkovima. Što mislite, kako nam je...'

Oporba je od Vlade već zatražila hitan i konkretan plan odluče li izbjeglice privremeni spas potražiti unutar hrvatskih granica. Premijer Zoran Milanović im danas uzvraća - ne snalazi se ni EU.

'Licemjerno je govoriti o strategiji Hrvatske kada ni EU nema strategiju. Ovo je jedna akutna kriza. Hrvatska će se uvijek boriti za svoje interese, ali strategija mora doći od najvećih - London, Berlin, Pariz, Rim, to je strategija', kaže Milanović i dodaje da smo mi sebe osigurali.

'Ali opet ne možete izgraditi žicu na granici, to ne vodi nikamo.'

U slučaju da dođe do izbjegličkog kaosa, nekoliko scenarija već je razrađeno, no konačan plan nije poznat i svi čekaju jasne upute.

'Imamo i opremu i educirane ljude i spremni smo za takav scenarij', uvjerava Markt.

'Moramo vratiti kući one koji nemaju izgleda dobiti azil'

Stručnjaci međutim upozoravaju da ovakav pritisak lako mogu iskoristiti i terorističke organizacije koje se žele domoći Zapada.

'Postoje pojedinci koji sigurno imaju ideje za terorističkim aktivnostima i oni bi mogli biti u takvim valovima. Sigurnosno ovo nije velik rizik, ali da rizik postoji moramo računati', upozorava politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina.

Ma koliko bile na oprezu u takvom slučaju "spavače" teško mogu identificirati i sigurnosne službe. Zasad je prioritet pomoći ovim ljudima koji samo traže put u bolje sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene