451693
451693
451693
451693
451693

Što će biti s budžetima onih koji će tek postati umirovljenici?

  • , 28.09.2016., 09:29
  • Autor:
  • komentara

Kućni proračuni, posebice umirovljenika, nisu niti bogati niti puni. Kakvi će biti budžeti onih koji će umirovljenicima tek postati, ovisit će i o drugom mirovinskom stupu.

 
 
 
 
Drugi mirovinski stup (Video: Dnevnik Nove TV)
Drugi mirovinski stup (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako pad kamata u Europi ruši mirovinske fondove, naši poručuju kako mjesta za brigu, što se njih tiče, nema. Prinosi su im, tvrde, stabilni.

"U prošloj godini, mirovinski fondovi ostvarili su prinos od 6,19 posto, a od osnivanja, od 2002. zaradili su svojim članovima više od 25 milijardi kuna", ističe Dijana Markoja, predsjednica Udruge obveznih mirovinskih fondova.

Niže kamate dovele bi i do nižih prinosa. "Mi vjerujemo da u Hrvatskoj postoje projekti u koje mirovinski fondovi mogu ulagati i ostvarivati prinose za svoje članove", dodaje Markoja.

Država mora biti ta, kažu u Stranci umirovljenika, koja će ponuditi projekte. "S dugoročnom otplatom i dugoročnom dobiti, gdje bi oni mogli biti investitor, oni su se pokrenuli, investiraju u gospodarstvo, ali mogu puno više", ističe Silvano Hrelja, šef HSU-a.

Svjestan je toga i ministar financija, pa bi se mirovinci mogli naći i u programu nove Vlade. "Da se ojačaju određeni mehanizmi, koji će stimulirati mirovinske fondove, i na investiranje, i na participiranje u gospodarstvu, tako i na ostvarivanje viših prinosa", kaže tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Ali moraju odmjeriti i rizičnost. No, građani, čini se, nisu skloni riziku i promjenama. Naime 61 posto građana neće mijenjati svoj fond u 2. mirovinskom stupu, pokazalo je to istraživanje stavova građana o mirovinskom sustavu. Istovremeno, dvije trećine građana na umirovljeničke dane gleda s pesimizmom.

Barem za drugi stup, uvjeravaju svi, mjesta za brigu nema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se