Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader:

'Uskok je Fioliću prijetio zatvaranjem supruge i sina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader je poručio da ga je suoptuženik u slučaju Planinska, Stjepan Fiolić, morao lažno teretiti zbog prijetnji USKOK-a.

Bivši premijer Ivo Sanader ustvrdio je da ga je njegov suoptuženik u slučaju Planinska Stjepan Fiolić morao "lažno teretiti" jer mu je Uskok prijetio zatvaranjem supruge i sina na koje je, nakon što je izabran za saborskog zastupnika iz redova HDZ-a, prenio vlasničke udjele u svojim tvrtkma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo vještačenje Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska' Slika nije dostupna Afera 'Planinska' Suđenje Sanaderu: 'O kupnji zgrade u Planinskoj odlučivalo se se na Čobankovićev prijedlog'

Sanader je to izajvio nakon što je Fiolić u četvrtak i u dopuni svoje obrane ponovio da je bivšem premijeru odnio 10 milijuna kuna i milijun eura nakon što je Vlada 2009. donijela odluku o otkupu Fiolićeve zgrade za potrebe ministarstva na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković.

Fiolić je kazao da ostaje pri svemu što je ranije rekao na sudu i pred Uskokovim istražiteljima. Istovremeno je odbacio i Sanaderove tvrdnje, poput one da bez pregleda nije mogao ući u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici ili da se sporazumio s Uskokom i lažno teretio bivšeg premijera.

Pojasnio je da je u vili obitelji Sanader od 2005. do 2012. bio nekoliko desetaka puta, a čuvari ga, kaže, nisu pregledavali jer su ga poznavali. Fiolić je detaljno opisao i unutarnji raspored obiteljske vile, a osim u prizemlju i na katovima bio je, kaže, i u podrumu gdje je bivšem premijeru donio novac, navodno u kutiji za hrenovke. Kazao je i da je bila riječ o novcu kojim je želio kupiti hotel Lapad.

Odbacio je tvrdnje da je novac koji je zaradio prodajom zgrade u Planinskoj potrošio za izgradnju kuće svog sina, ali i da je sklopio nagodbu s Uskokom. "S Uskokom imam samo poteškoće. Blokirali su imovinu meni i mojim firmama, a neke su se zbog toga i ugasile. Ne znam kakav bi to bio dogovor", kazao je Fiolić.

Pojasnio je i da je prvotni iskaz u Uskoku, u kojem nije spominjao bivšeg premijera dopunio na nagovor obitelji i odvjetnika, ali i ultimatuma supruge koja je zaprijetila da će sve ispričati istražiteljima.

Ostali optuženici prigovorili istinitosti Fiolićeva iskaza

Sanader i njegov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorili su Fiolićevu iskazu, opovrgavajući da je Sanaderu dao novac te da je u njegovu kuću, u vrijeme dok je bio pod zaštitom, mogao ući bez evidencije i pretresa.

Prodanović je zaključio i da Fiolić ne zna koliko je točno puta bio ispitivan u Uskoku, a nelogičnim je ocijenio i njegovu tvrdnju da ga je supruga nagovorila da svjedoči protiv Sanadera.

Fiolićevoj je dopuni obrane prigovorio i trećeoptuženi Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader je ranije ustvrdio da su sve Fiolićeve riječi kojima ga je teretio laž te da je prije suđenja sklopio nagodbu s Uskokom. Sanader je pred sudskim vijećem u svojoj obrani zatražio i nagodbu koju je s tužiteljstvom navodno zaključio bivši ministar Čobanković prije nego što je također priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.

U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je žrtva poltičkog progona svoje nasljednice Jadranke Kosor te da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume.

Suđenje se nastavlja 11. ožujka kada bi svoju obranu trebao iznijeti Mladen Mlinarević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene