Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'I pogledate ploče, zgrade...'

Josipović: Kad prošećete Zagrebom vidite koliki je doprinos Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovao je danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" te poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo.

"Kad prošećete gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice povijesti, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu", rekao je Josipović dodavši da je u povijesti tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat.

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno vidjeti koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je.

Pročitajte i ovo Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata - 1 Procesija do kamenitih vrata Na Dan grada Zagreba stigla vijest iz Vatikana: "Nema više nikakvih prepreka" Najavljene izmjene u prometu zbog Povorke ponosa Povorka ponosa Provjerite vozni red: U subotu će tramvaji voziti izmjenjenim rutama

>> 10.000 ljudi ispratilo Jovanku Broz: Pokopana uz pjesmu 'Bella Ciao'

Josipović je izrazio uvjerenost u to da svatko od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, vjeroispovijesti, bogatstvo društva.

Pametno društvo i politika to će iskoristiti kao prednost, a uskogrudna, slijepa politika za konfrontacije, sukobe, stvaranje napetosti i tenzija koje društvu ne čine dobro, upozorio je.

Smatra kako danas u hrvatskome društvo postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uvjeren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" jer vjeruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuje jedni druge i znaju da trebaju surađivati.

Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj, Josipović vidi u formuli - integracija, ne asimilacija.

Pod integracijom misli na pravo zajednice da gradi svoje kulturne i znanstvene institucije te političke stranke, ali drži da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u općim institucijama hrvatskog društva. "Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

Izrazio je nadu da će sve veći dio Srba, posebice mladih, biti aktivan u općim institucijama hrvatskog društva opisavši to kao "dvostruki kolosijek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Osvrnuo se i na odnose s Republikom Srbijom kazavši kako postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju te izrazio uvjerenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za rješevanje problema.

Činjenicu da je Hrvatska članica EU trebamo iskoristiti na dobrobit cijelog društva, uključujući manjinske zajednice, ali i kao mehanizam da cijelu regiju trajno učinimo zonom mira, suradnje i prijateljstva, a to nije moguće bez otvorenog razgovora i rješavanja otvorenih pitanja, poručio je.

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, "Privrednik" obilježava 116. godinu od osnivanja i 20. godinu od obnove rada. Okuplja i stipendira nadarene učenike i studente, posebno vodeći brigu o onim slabijih materijalnih mogućnosti koji potječu s povratničkih i ratom devastiranih područja Hrvatske, a predsjednik Josipović čestitao im je na vrijednom i dobrom poslu koji rade.

U sklopu kongresa kroz svoje fondove "Vladimir Matijević" i "Ivan Vujnović" društvo je uručilo stipendije za 11 učenika i 13 studenata, a nazočne je pozdravio predsjednik Društva Nikola Lunić.

Kao izaslanik predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, nazočnima se obratio i zastupnik Miodrag Linte kazavši kako predstavnici srpske omladine u Hrvatskoj svojim djelovanjem šalju tri poruke - da se ne žele odreći svog srpskog nacionalnog identiteta, da ne prihvaćaju politiku i sintagme da su 'Srbi kolektivni krivci i remetilački faktor' nego upravo suprotno, faktor mira, sigurnosti, razumijevanja i međusobnog poštovanja te da se žele boriti za ista pravo kao i ostali građani Hrvatske. Založio se za rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. "Srbija i Hrvatska moraju biti ono što su Njemačka i Francuska u Europi", rekao je.

U svom govoru izrazio žaljenje što je hrvatska granična policija jučer na graničnom prijelazu Bajakovo srbijansku delegaciju, u službenom automobilu vlade i s diplomatskim putovnicama, zadržala 50 minuta. "Tek nakon intervencije generalnog konzula RS u Vukovaru Živorada Simića mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vrijeme je nekoliko automobila sa srbijanskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put oprema Zagrebu", rekao je Linte koji smatra da to "nije dobra poruka".

U povodu pritužbe srbijanskog izaslanika Miodraga Linte da je izaslanstvo na granici bilo zadržano čak 50 minuta, Ravnateljstvo policije izvijestilo je da kontrola na hrvatskoj granici, kao vanjskoj granici EU, može potrajati, a da je u ovom slučaju trajala 38 minuta.

'S obzirom na sustav granične kontrole, a posebno obvezu Republike Hrvatske kao zemlje članice Europske unije, čija je granica i vanjska granica EU, granična kontrola može potrajati, pa tako i u slučaju g. Linte, gdje je granična kontrola trajala 38 minuta', odgovorila je glasnogovornica Ravnateljstva policije.

Okupljene su pozdravili i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u Regiji srbijanske skupštine Aleksandar Čotrić te, kao izaslanik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, potpredsjednik SNV-a Milan Janković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene