Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritvorske prostorije

Ravno u Remetinec: Ivicu Todorića u Zagrebu će dočekati policija, osumnjičen je za štetu višu od milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todrić nakon izručenja Hrvatskoj prvo će biti prevezen u pritvorske prostorije u Remetincu.

Ivica Todorić se nalazi u avionu koji je redovitom linijom poletio iz Londona za Zagreb i trebao bi sletjeti iza 20 sati u zagrebačku zračnu luku. Uz njega su trenutno dva pripadnika hrvatske policije koji će ga pratiti do zatvora u Remetincu.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Policijska pratnja kojom je bio okružen nije dopustila novinarima da s njim i razgovaraju. Čim sleti, Todorića voze u Remetinec.

Josipa Krajinović, novinarka Dnevnika Nove TV, javila se s aerodroma Franjo Tuđman u Zagrebu gdje se čeka Todorićevo slijetanje u Zagreb.

"Na displeju za prilaz dolaznih letova još uvijek stoji kako let iz Londona dolazi u 20.05 no saznajemo kako je let u polasku kasnio te su iz Londona krenuli tek u 18.49. Očekuje se da će oko 20.55 stići u Zagreb. Radi se o skoro sat vremena kašnjenja. Može se očekivati da će njegova žena ići na generalni izlaz sa svim ostalim putnicima, a da će sam Todorić ići sporednim izlazom iz aviona, uz pratnju policije", rekla je za Dnevnik Nove TV, Josipa Krajinović. 

Intervjuirala je i Željka Pula, bivšeg šefa krim policije koji je rekao kako se radi o redovnoj policijskoj proceduri te da se ovo izručenje ne razlikuje od svih ostalih izručenja. 

"Najprije se organizira sam put i prihvat zatvorenika koji se treba izručiti. Prate ga dva policijska službenika, inspektor MUP-a u sjedištu, a ispomoć im je policija u Londonu. Zahtjevnost izručenja ovisi o samom događaju, a ovaj spada u redovnu operativnu proceduru i ne razlikuje se posebno od svih ostalih izručenja koja su do sada bila", rekao je Željko Pul. 

Na pitanje kako se procjenjue treba li se zatvoreniku vezati ruke, na koji izlaz će izaći, Pul je rekao kako očekuje da Todorić neće biti vezan te da neće izaći na glavni izlaz već će ga izvesti ili na službeni izlaz ili će ga pod policijskom pratnjom odmah prebaciti u Remetinec. U avionu je vjerojatno sjedio između dva policijska službenika, a ispred i iza njega je bio red praznih mjesta. 

Kada Todorić sleti u Zagreb, bit će doveden u Remetinec, u pritvorske prostorije. Za očekivati je da će se njegovi odvjetnici žaliti na odluku o istražnome zatvoru. 

Todorićevo izručenje britanske su vlasti dogovorile s hrvatskom policijom. Ministar pravosuđaBošnjaković o svemu je tajnovit.

"Pitanje transfera, odnosno izručenja je u nadležnosti policija, o tome se dogovaraju policije i to je pitanje, ta procedura je tajna tako da o tome ne možemo javno govoriti, niti oni koji su u to involvirani", rekao je ministar.

Nakon sigurnosne provjere, bit će smješten na jedan od zatvorskih odjela. "Todorić bi u slučaju prekapacitiranosti zatvora mogao biti smješten i na ženski odjel zazvora Remetinec, u jednokrevetnu sobu", objasnio je Miroslav Mihoci, bivši ravnatelj uprave zatvorskog sustava.  

Todorić se zatvora ne boji. Na raspolaganju će imati sve što i ostali zatvorenici - teretanu, sportsku dvoranu, knjižnicus nekoliko tisuća naslova. 

"Ja ne znam je li mene netko doživljava da sam čovjek koji se straši, da nisam realan, da ne razumijem u kojim sam okolnostima i što mi je zadatak i koji mi je cilj", rekao je Todorić na upit boji li se boravka u zatvoru. 

Svoju verziju događaja u slučaju Agrokor, Todorić bi morao otkriti i tužiteljima. Bit će ispitan u nadležnom državnom povjerenstvu. Na novinarsko pitanje hoće li odgovarati na pitanja Hrvatskog pravosuđa, Ivica Todorić je prije mjesec dana odgovorio:

"Ja vam nisam vidio tu optužnicu, nisam još pročitao tu optužnicu i ništa. ja ne mislim na nju odgovarati jer je to sramota,a ja se nemam od čega braniti."

Optužnica u ovom slučaju još nije podignuta - nije ni mogla biti, jer istraga još uvijek traje. Tek kada završi istraga, može se podignuti optužnica. Ona će pak imati jedan ograničavajući faktor - u njoj će moći stajati samo one točke koje su navedene u zahtjevu za izručenje.Pokaže li daljnja istraga bilo kakve nove dokaze koji bi mogli dodatno teretiti Ivicu Todorića, sve to neće se moći uvrstiti u optužnicu bez da se za to dobije dozvolu onoga tijela koje je i dozvolilo izručenje - engleskog suda.

Istražni zatvor Todoriću je određen zbog utjecaja na svjedoke. Samo jedan nije ispitan jer je tužiteljima - nedostupan.

Istraga nije rezultirala optužnicom, ali Ivicu Todorića sumnjiče za štetu koja premašuje milijardu kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene