Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reforma obrazovanja

Puljak tvrdi da su Plenković i Divjak zataškali skandal i nagradili odgovorne: "Tražimo hitne sankcije i smjene"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Puljak, član Predsjedništva stranke Pametno, traži sankcioniranje svih koji su sudjelovali u manipulaciji reformom obrazovanja. Ako se to ne učini, traži ostavke premijera Andreja Plenkovića i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Iz analize dokumenata za prvi natječaj voditelja i članova Ekspertne skupine za kurikularnu reformu jasno je vidljiva ozbiljna manipulacija, upozorio je Ivica Puljak, član Predsjedništva stranke Pametno, na konferenciji za novinare na kojoj je zatražio sankcije i smjene za sve koji su sudjelovali u manipulacijama. Ako se to ne dogodi, Puljak traži ostavke premijera Andreja Plenkovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivica Puljak i Bojan Ivošević Teške optužbe Puljak o napadu na Ivoševića: "Sačekušu su napravili policajci u dogovoru s kriminalcima"

Puljak tvrdi da je Jasminka Buljan Culej izabrana za voditeljicu radne skupine bez dokaza da ispunjava uvjeta natječaja te da je dio natječaja namjerno prilagođavan zaposlenicima ministarstva. 

Osim toga, dodaje da je Buljan Culej javnosti predstavila Akcijski plan drugačiji od Akcijskog plana na temelju kojeg je izabrana, premda je u svojim javnim nastupima tvrdila da se radi o istom planu. Mirko Ruščić izabran je za člana povjerenstva premda nije zadovoljavao uvjete.

"S obzirom na to da je gospođa Buljan Culej unaprijeđena i sada je član PSP-a kojim predsjedava premijer Plenković, a zamjenica je ministrica Divjak, te je raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu, vrlo je važno razjasniti sve okolnosti oko prošlog natječaja", kaže Puljak, dodajući da je jasno kako su premijer i ministrica znali za ozbiljnu manipulaciju uvjetima natječaja.

"Neki od ljudi koji su manipulirali natječajem njihovom su odlukom unaprijeđeni i sada odlučuju o budućnosti Hrvatske. Stoga tražimo od ministrice i premijera da hitno sankcioniraju i smijene sve koji su sudjelovali u manipulaciji reformom obrazovanja. Ako to ne naprave, tražimo njihovu odgovornost i ostavke", poručio je Puljak, koji je dobio odgovore Ministarstva i na upit o novom natječaju.

Kaže da je iz tog odgovora jasno da postoje barem dva ogromna problema. "Još nisu izrađeni postupak i kriteriji vrednovanja kandidata, što je trebalo biti napravljeno prije objave natječaja, jer ovako ostavlja prostor sumnjama da će se postupak i kriteriji prilagoditi prijavljenim kandidatima. Drugi je veliki problem iskorištavanje inicijative mladih da se u reformu uključe učenici kao članovi radnih skupina bez prava glasa. Umjesto toga u ERS su uključeni predsjednici studentskih organizacija, koji nisu eksperti u obrazovanju", kaže Puljak, dodajući da je na ovaj način već u startu narušen integritet i ovog natječaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene