Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret Plenkovića i Macrona

Ivana Petrović iz Pariza: "Datum početka pregovora Francuskoj ne znači ništa, a Sjevernoj Makedoniji znači sve"

Andrej Plenković u Parizu - 1
Andrej Plenković u Parizu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković u Parizu - 1 Andrej Plenković u Parizu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković u Parizu - 2 Andrej Plenković u Parizu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković u Parizu - 4 Andrej Plenković u Parizu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković u Parizu - 5 Galerija 1/5 >>
O krizi na Bliskom istoku u utorak će razgovarati hrvatski premijer Andrej Plenković s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Plenković je uoči radnog sastanka doputovao u Pariz kako bi Macronu predstavio hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Poseban naglasak bit će na deblokadi pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nakon što je Francuska to zaustavila.

Susret Plenkovića i Macrona

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta" Plenković i Zelenski Podrška Ukrajini Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

U Parizu je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović koja doznaje zašto je proširenje glavni fokus susreta Plenkovića i Macrona. "Neodređivanje datuma početka pregovora za Makedoniju i Albaniju je izazvalo dosta nesuglasja među zemljama članicama na prošlom samitu u listopadu. Osim toga, to je ujedno i fokus hrvatskog predsjedanja, dakle - europska perspektiva jednog prostora koji je u našem susjedstvu i koji je Europska unija jako dugo politički zapuštala.

Sam Macron, kako je poznato, se protivi svemu tome. On se ne protivi europskoj perspektivi tih zemalja nego, prije svega, načinu na koji se pregovara. On je još u Sofiji prije dvije godine kazao da je proširenje postao mehanizam bez ikakvog smisla i u tom smislu je nedavno izašao s non-paperom kojim poziva zemlje članice Europske unije na konzultacije oko budućeg mehanizma proširenja.

Macron proširenje zamišlja kao jedan puno kompleksniji proces, ne kroz trideset i više poglavlja već kroz sedam velikih poglavlja, sedam velikih prepreka i taj se proces može opisati kao - 'prvo vladavina prava pa ćete onda dobivati europski novac'. On čak smatra da će se neke zemlje članice koje to glasno ne artikuliraju sakriti iza Francuske pa je tako nedavno u jednom intervjuu kazao da bi 'svi širili krišku kruha, ali kad treba namazati na nju puno više maslaca da se svi protive'", kazala je Petrović.

Hrvatska ima suprotan stav

"Hrvatski stav je tu posve suprotan, a teško je povjerovati da bi Macrona u to netko mogao uvjeriti. Ovisit će sve o izvješću Europske komisije uskoro jer je Macronu proširenje unutarnje-političko pitanje. Rastu glasovi desnih, rastu glasovi Marine Le Pen i on se odlučuje za jedan takav potez umjesto da procijeni kako bi francuskoj naciji trebao objasniti da jedan datum početka pregovora Francuskoj ne znači ništa, a jednoj maloj zemlji poput Makedonije - znači sve.

Za sada je nepoznato hoće li u fokusu biti Bosna i Hercegovina, ona je bila u velikom fokusu za vrijeme bilaterale Plenković-Macron prije godinu i pol kad je više od pola radnog ručka posvećeno toj zemlji i to je imalo jako dobru refleksiju na način da je probudilo umrtvljeni francuski diplomatski desk u Sarajevu.

Jednako tako je delikatno pitanje Kosova i Srbije. Predsjednik Macron je na prošlom susretu prije godinu i pol zastupao stajalište da se on ne protivi izmjeni teritorija između Kosova i Srbije, ako se te dvije zemlje tako dogovore i da im za to treba pustiti vrijeme. Kakav mu je sada stav - vidjet će se uskoro. Proširenje na Sjevernu Makedoniju i Albaniju je u fokusu, ne samo hrvatskog predsjedanja nego i u fokusu nove Europske komisije", javlja Petrović iz Pariza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene