Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samit EU

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Jasno se vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članica ne postoji suglasnost oko situacije na Bliskom istoku"

Aktualno Galerija Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Vijeće EU - 4 Vijeće EU - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vijeće EU - 3 Vijeće EU - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vijeće EU - 2 Vijeće EU - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vijeće EU - 1 Galerija 1/5 >>
U Bruxellesu je počeo jesenski summit čelnika država članica Europske unije. Rat u Izraelu i Palestini i njegove posljedice na sigurnost u Europi očekivana su tema razgovora.

Kako je izvijestio hrvatski premijer, četiri glavne teme sastanka su borba protiv nezakonitih migracija, razvoj strateških industrija i tehnologija, ulaganja u prilagodbu klimatskim promjenama i dogovor oko dugoročnog financiranja ukrajinske obrane od ruske agresije.

"Tu se polako dogovara konsenzus o 50 milijardi eura u sljedeće četiri godine, i na taj način bi se praktički omogućilo Ukrajini da ekonomski i financijski funkcionira", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Slučaj u Petrovoj bolnici - 9 Večeras u Provjerenom Specijalizantica na UZV-u nije vidjela fetus pa trudnici dala lijek koji se daje nakon spontanog pobačaja: Nakon dva tjedna uslijedio je šok

U Bruxellesu samit prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja otkriva što možemo očekivati.

"Nakon svakog samita očekuju se određene poruke pa tako i nakon ovoga i one moraju biti jednoglasne, a prema preliminarnim materijalima koje smo dobili, politička odluka ostaje ista kao i do sada i prilično je repetativna još od kad je počela ruska agresija na Ukrajinu", kazala je Petrović.

"Jednoglasno se stoji jedino oko situacije s Ukrajinom, a u točki oko rata na Bliskom istoku poruka je napisana u jednoj rečenici u kojoj se podržava pravo obrane Izraela od Hamasa, ali da Izrael mora paziti da ne krši niti jedno ratno i međunarodno pravo", istaknula je Petrović te dodala kako se međutim jasno vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članicama ne postoji suglasnost".

Pročitajte i ovo Očevid prometne nesreće na autocesti A1 - 1 Dvije osobe poginule FOTO Stravični detalji prometne nesreće na A1: Kombi ih je vukao nekoliko stotina metara, na jednog poginulog naletjela još dva vozila

"O dvije vrlo bitne teme, ilegalnim migracijama i rebalansu proračuna je napisana tek jedna rečenica, a razgovarat će se i o području koje se zove proširenje. Viktor Orban je danas izletio s jednom novom tezom, a to je da bi se i Gruziju koja je od 2008. godine u stanju zamrznutog konflikta s Rusijom trebao dodijeliti status kandidata".

Petrović je naglasila kako se sve više spominje riječ geostrateški, što znači da bi se "tim zemljama zapadnog Balkana i našeg susjedstva teški, to znači da zemljama u našem susjedstvu moramo dati nešto da primaju novac i da ljudi osvijeste da je europska budućnost kako ne bi na budućim izborima pobjeđivale proruske snage".

Više pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene