Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sinčić o proračunu

HRANE SE POLITIČKE STRANKE, A PATI OBRAZOVANJE 'Pobjeđuje onaj vuk kojeg hraniš'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za proračun kakav je do sad predstavljen, Ivan Sinčić neće dignuti ruku.

Ivan Vilibor Sinčić na svom se Facebook profilu osvrnuo na maratonsku raspravu o državnom proračunu. Cijelu priču usporedio je s indijskom poslovicom o dva vuka gdje jedan vuk predstavlja aroganciju, lažni ponos i pohlepu, a drugi srdačnost, darežljivost, kreativnost. 'Pobjeđuje onaj kojeg hraniš', napisao je Sinčić.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Proračun mu se, kaže, ne sviđa jer u njemu nema nekih promjena u odnosu na prijašnje godine.

Kritizirao je i izdvajanja za Ured bivšeg predsjednika Republike.

'On nam, od kad je osnovan ured, nije ništa pomogao i doprinio nego nam je samo odnio. Nije to američki predsjednik da je ambasador svoje zemlje dok je živ', napisao je Sinčić.

 
Proračun

PRORAČUN ZA 2016. GODINUPostoji stara indijanska priča o dva vuka. Jedan vuk predstavlja aroganciju, lažni ponos i pohlepu,a drugi srdačnost, darežjivost, kreativnost. Pobjeđuje onaj kojeg hraniš. Po ovome što vidimo iz proračuna za 2016. godinu, možemo zaključiti da se hrane političke stranke, za Vladu novih 12 milijuna, povećanja za DUUDI itd. S druge strane, pati obrazovanje, znanost, ekološka poljoprivreda, rad. U Hrvatskoj imamo kronični nedostatak strategija. Duh proračuna mi se nikako ne sviđa, nema velike razlike u odnosu na one prošlih godina.Nikakve reforme se ne vide u ovom proračunu, nisu čak ni najavljene u projekcijama za 2017. i 2018. godinu, nema sistematizacije radnih mjesta, nije objašnjeno što će biti s HRT-om, hoće li biti restrukturiran ili neće, ne možemo iščitati decentralizaciju, reformu državne uprave, jedinica lokalne samouprave, što će biti sa županijama, gradovima, općinama ili neće biti itd.Iščitavajući potrošače proračuna, zapinje za oko nekoliko nepotrebnih institucija, npr. Ured bivšeg predsjednika. Totalno nepotrebna institucija na koju ide gotovo milijun kuna godišnje. Ne mogu vjerovati da će neki od onih koji se nazivaju desničarima dignuti ruku za to da gotovo milijun kuna ide bivšem predsjedniku. On nam, od kad je osnovan ured, nije ništa pomogao i doprinio nego nam je samo odnio. Nije to američki predsjednik da je ambasador svoje zemlje dok je živ. Ukidanje tog ureda ne zahtijeva dugotrajne projekcije, analize, sistematizacije, ured se mogao ukinuti, samo nije bilo volje da se neke stvari naprave kako treba, a ne da nije bilo vremena, kako ljudi s moje lijeve strane kažu.Naša dva amandmana o ekološkoj poljoprivredi i obrazovanju vjerojatno neće biti prihvaćeni kao nijedan amandman oporbe, što mi je žao. Nijedan amandman ne može spasiti ovaj proračun koji nije ništa novo. Hrvatska gubi vrijeme, nemamo vremena, trebamo u potpunosti preoblikovati naš proračun i napokon postaviti prioritete, što želimo, a što ne želimo. Kažu: reforme se spremaju. Dobro, vidjet ćemo. Za sada, ono što smo vidjeli - business as usual. Živi zid to neće poduprijeti.

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on Wednesday, 16 March 2016

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene