Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sretan rođendan!

Ivan Kožarić slavi uz otvorenje izložbe 'Devedeset druga mu je godina tek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvorenjem izložbe novih slika, crteža i skulptura 'Devedeset druga mu je godina tek' jedan od najpoznatijih živućih hrvatskih umjetnika Ivan Kožarić proslavit će rođendan u Zagrebu.

Izložba, koja se otvara u zagrebačkoj Galeriji Forum u 19 sati na sam umjetnikov 92. rođendan, uz recentna, uključuje različite kategorije eksponata. Osim novijih slika, crteža i skulptura bit će izloženi i drugi predmeti poput stalaka, alata i različitog pribora te fragmenti starijih radova.

Pročitajte i ovo Kaos kod zagrebačkog MSU Nevrijeme kakvo se ne pamti FOTO/VIDEO Vjetar otkinuo dio zgrade Muzeja suvremene umjetnosti: "Isuse, doletjelo je na auto" Slika nije dostupna više od 2000 studenata Nakon prosvjeda, ponovno otvorena menza na Fakultetu strojarstva

Ivan Kožarić rođen je u Petrinji, 10. lipnja 1921, jedan je od najpoznatijih hrvatskih kipara, a kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u 1947.g, a samostalno izlaže od 1955. godine. Nakon nekoliko plodnih godina u Parizu, gdje mu vlasnik Galerije Maguy otkupljuje više radova, te usprkos velikim mogućnostima koje mu se tamo pružaju, ipak se vraća u Zagreb. Početkom šezdesetih godina 20.stoljeća Kožarić je član neformalne i kultne grupe Gorgona, zajedno sa slikarima Marijanom Jevšovarom, Julijem Kniferom, Đurom Sederom i Josipom Vaništom, arhitektom Miljenkom Horvatom, povjesničarem umjetnosti i konceptualnim umjetnikom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, te kritičarima Matkom Meštrovićem i Radoslavom Putarom.

Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Veneciji (1976.) i Biennale u Sao Paolu (1979.). Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture, a više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima među kojima i one najpoznatije, spomenik A.G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo, dobio je 1997. godine, a iste je godine postao i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U Muzeju suvremene umjetnosti pronaći ćete Atelijer Kožarić, gdje je trajno smještena njegova zbirka iz atelijera u Medulićevoj 12.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene