Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Italija i RH trebaju povijest prepustiti povjesničarima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Italija trebaju se okrenuti rješavanju otvorenih pitanja, a povijest treba prepustiti povjesničarima, izjavila je u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović komentirajući nedavne izjave talijanskog predsjednika o događajima s kraja drugog svjetskog rata.

'Riječ je o žrtvama totalitarnih režima iz 20. stoljeća. Mi doista držimo da preostala otvorena pitanja treba riješiti što je moguće prije i okrenuti se prema budućnosti, budućnosti odnosa između Hrvatske i Italije. 
Vjerujemo da će Italija nastaviti podržavati Hrvatsku u procesu euroatlantskih integracija i da ćemo isto tako u našim bilataralnim odnosima dalje graditi razumijevanje i povjerenje. Rekla bih da povijest ostavimo povjesničarima, a da se okrenemo rješavanju tih otvorenih pitanja konkretnim
rješenjima', rekla je ministrica Grabar-Kitarović u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Foruma EU-zapadni Balkan, koji se održava na marginama redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Pohvale za nastup u Americi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 ''Lijepa, elegantna i moćna'' Pohvale za nastup u Americi: "Predsjednica mudro koristi trenutak za promociju Hrvatske" U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na summitu Inicijative tri mora Analiza Ivane Petrović: ''Vrlo je zanimljivo da se inicijativi priključuje i Njemačka, inače velika protivnica''

Ministrica je podsjetila da je na izjave talijanskog
predsjednika Giorgia Napolitana u ponedjeljak reagirao i hrvatski predsjednik Stipe Mesić, 'koji nikada nije opravdao ničije zločine'.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić je u ponedjeljak objavljenom priopćenju izrazio "neugodno" iznenađenje 'sadržajem i tonom' najnovijih izjava talijanskog državnog vodstva koje govore o prošlosti, ali zadiru i u 'aktualne odnose' Italije i Hrvatske'.

Italija je u subotu obilježila Dan sjećanja na Fojbe, a
predsjednik države Giorgio Napolitano posthumno je odlikovao posljednjeg talijanskog šefa policije Zadra iz doba fašističke vlade, kojega su ubili partizani. 

Tom je prigodom dramu fojbi (kraških jami u koje su partizani bacali talijansko stanovništvo) nazvao 'barbarstvom stoljeća', 'slavenskom krvoločnom mržnjom' i težnjom za pripajanjem
teritorija.

"Te izjave u kojima je nemoguće previdjeti natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma svakako je vrlo teško uklopiti u deklariranu želju za unapređivanje bilateralnih odnosa dviju zemalja", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Mesića objavljenog u ponedjeljak.

Ministrica Grabar-Kitarović će na ministarskom sastanku EU-Zapadni Balkan, kao predsjedateljica SEECP-a održati uvodno izlaganje za drugu točku dnevnog reda o Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi, jačanju regionalne suradnje i regionalnog vlasništva, te o ulozi SEECP-a u transformaciji Pakta o stabilnosti. 

U ostalim točkama dnevnog reda uvodna izlaganja održat će visoki povjerenih za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, te ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke kao predsjedavajuće EU, Frank-Walter Steinmeier.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene