Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

NAJČEŠĆI UZROK PROMETNIH NESREĆA Kad ste ih zadnji put provjerili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istrošena guma na automobilu, najčešći je uzrok prometnih nesreća, s teškim posljedicama. Upravo zbog toga, policija, zajedno sa svojim partnerima, provjerava njihovu ispravnost.

Cilj je smanjiti broj prometnih nesreća na prometnicama te još jednom podsjetiti vozače kako su gume, uz kočnice, najvažnije na automobilu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić susjedi uznemireni Propucan automobil Ivana Turudića! Javila nam se njegova supruga: ''Ne zovite ga da i vama ne opsuje'' Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

U tiijeku je policijska akcija u kojoj se zaustavljaju automobili na prometnicama no bez kažnjavanja. Riječ je tek o provjeri ispravnosti guma na automobilima i upozorenju. Što znači neispravna guma, Igor je prije nekoliko tjedana osjetio na vlastitoj koži.

'Ja sam na žalost malo prije imao onu prometnu nezgodu kod Karlovca gdje je Mađar, upravo zbog gume, izgubio život da ne kažem iz osobnog iskustva znam što je guma i oduvijek je to kod mene, na mojim autima štimalo', rekao je vozač Igor Letica.

No, na automobilu iz suprotnog smjera, gume očito nisu bile ispravne. Ivan se tog dana prisjeća s velikom jezom. 'Zadnja lijeva, znači baš iznad teretnog dijela je eksplodirala guma i katapultirala je vozilo, digla je vozilo i zakucala ga na rasvjetni stup, vozač i suvozač nisu bili vezani, kao iz pračke su izletili na trake iz suproptnog smijera pri čemu je jedan poginuo', prisjeća se Letica.

Kako se ovakve, a i slične tragedije ne bi događale, policija provodi brojne akcije. Jedna od njih je i pregled guma na automobilu.

'Na svakoj gumi, vidimo malu kockicu koja zapravo pokazuje indeks istrošenosti gume, kada dođe gazni sloj do te oznake, znači da guma nije za daljunju uporabu', objasnio je Krešimir Mišić iz PU zagrebačke.

'Sama guma je jedan od najčešćih uzroka nesreća ukoliko je neadekvatna i istrošena, pokušavamo obavijestiti vozače da je izmjere i provjere u svakom trenutku', rekla je Anera Škurić, organizatorica akcije.

Ako je riječ o ljetnoj gumi, koja je potrošena, kazna će vam izvući 1000 kuna iz džepa. Iako je zakonom propisano da u ljetnim mjesecima možete voziti sa zimskim gumama, to je iznimno opasno, primjerice ako vozite 80 km/h, pri temperaturi od 20 celzijevih stupnjeva sa zimskom gumom zaustavit ćete se nakon 72 metra, sa ljetnom gumom zaustavit ćete se nakon 60 metara. Upravo tih 12 metara nekome mogu spasiti život.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene