Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Dnevnice

Žurna istraga: Istražitelji će tražiti službenu evidenciju ulazaka u zgradu Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo žurno ispituje neopravdanu isplatu dnevnica za službena putovanja u Vladi 2015. godine.

Saznanje o nepravilnostima koje je utvrdila državna revizija, otvorilo je pitanje - što se događalo u prethodnim godinama kada revizija Vladinog ureda nije rađena.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

Od jučer su istražitelji ispitali desetak osoba u svojstvu građana, a otvori li se istraga, moguće je da će neki od njih postati osumnjičenici. Sve će ovisiti o njihovom iskazu, ali i o dokaznom materijalu koji će biti dostavljen u USKOK. Kako doznajemo, istražitelji će zatražiti službenu evidenciju ulazaka u zgradu Vlade. To bi im trebalo olakšati i ubrzati istragu. Poznato je da se u tu knjigu mora upisati točno vrijeme i datum kad je netko došao u zgradu Vlade

Iz ureda Vlade netko je 2015. godine uzeo 307 tisuća kuna na teret neopravdanih dnevnica. DORH ispituje sve koji su imali mogućnosti i pristup tom novcu.

''Očekujemo da se ovo pitanje što prije riješi, da DORH pokrene istragu što hitnije i da se javnost obavijesti tko je odgovoran za to i pošalje se poruka da se ne možete tako kockati i igrati sa novcem nas građana'', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Državno odvjetništvo očekuje da će već za nekoliko dana imati jasniju sliku. Brzinu očekuju i političari. ''Isplata putnih računa, kontrola isplate putnih računa nije težak financijski proces da bi se ispitalo tko je u tome napravio nezakonitost'', rekao je Branko Bačić.

Jer kao i u svakoj tvrtki, pa tako i u Vladi, svaki odlazak na službeno putovanje prati određena dokumentacija. Prije odlaska ispunjava se nalog. Koji potpisuje odgovorna osoba.

Preuzimanje novčanog iznosa osoba koja putuje mora potvrditi svojim potpisom. Isto vrijedi i za povratak s putovanja.

Potrebno je ispuniti izvještaj. Svaka kuna potrošena u službene svrhe mora se potkrijepiti računom, a izvještaj potpisati. Revizija je utvrdila da izvještaja koji opravdavaju troškove puta nije bilo. A potpise koji postoje, grafološki će se testirati, jer trojica savjetnika bivšeg premijera, kao i njegov predstojnik ureda, tvrde da su - krivotvoreni.

Doznajemo i kako je financijska revizija Vlade obavljana za 2010., 2011., 2012. godinu, a budući da je tri godine za redom imala bezuvjetno mišljenje, izostala je za 2013. i 2014. godinu. Pa je napravljena za 2015. No ni jednoj od prošlih revizija kažu, nisu pronašli ovakve nepravilnosti.

''Ovdje od same svote je bitno i gdje se to dogodilo. Dakle to je nešto što treba što prije istražiti, otkriti tko je što napravio i poduzeti sve zakonske mjere, ali tu treba analizirati sve što se događalo prije i što se sada događa'', rekao je Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića.

No činjenica je i da je nalaz revizije u listopadu dostavljen DORH-u, a prošli tjedan prihvaćen na sjednici Vlade. I da nitko, prije medija, nije reagirao.

''Netko je morao uočiti te nepravilnosti, jer zapravo državna revizija nema smisla ako nitko ne uoči takve nepravilnosti nego uoče se mjesecima kasnije'', rekao je Robert Podolnjak iz Mosta. Državno odvjetništvo, sada će pročešljati i godine u kojima revizija nije rađena.

Grafolozi na temelju svog vještačenja vrlo lako mogu utvrditi je li potpis autentičan. Međutim problem bi mogao biti ako je na spornim nalazima faksimil potpisa. Znači ime i prezime ovlaštene osobe koje je otisnuto na pečatu i koristi se na službenim dokumentima. U tom je slučaju gotovo nemoguće utvrditi o kome se radi. Faksimil se često koristi upravo u tijelima Državne uprave obzirom na ogroman broj dokumenata koje treba potpisati. Bilo je dosad nekoliko situacija kad grafolozi zbog faksimila nisu uspjeli vještačiti potpis. Jedna od opcija je i poligrafsko testiranje osumnjičenih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene