Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"TRESAO SAM SE I PLAKAO"

Istražili smo što učiniti kada se krše vaša radnička prava u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potraga za boljim životom izvan svoje domovine rijetko kad je ''mačji kašalj'', a poseban je problem kada poslodavac krši radnička prava.

Nisu rijetki oni koji odu raditi u inozemstvo, a ondje ih dočeka ''hladan tuš'' - posao nije ono što su očekivali, krše se stavke iz ugovora o radu kojeg su potpisali s poslodavcem, izloženi su mobingu. Upravo to se dogodilo jednom čitatelju portala DNEVNIK.hr na radu u Njemačkoj koji nam je, između ostalog, napisao da je obim posla koji je dobivao bio mnogo veći od realnog te ga nije mogao obaviti bez prekovremenih sati, međutim, ti se prekovremeni sati nisu plaćali.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Ilustracija Imaju nekoliko dana Njemačka pod hitno povlači zaposlenike iz Rusije: "Ovo je neopravdana i neshvatljiva odluka"

Mnogo puta sam se počeo tresti, pa čak i plakati u sobi da me nitko ne vidi, jer sam se plašio hoću li uopće imati vremena išta jesti kad dođem kući, hoću li se moći čuti sa svojom obitelji ili ću pasti u nesvijest pri odlasku s posla, napisao nam je o svom iskustvu u Stuttgartu. Njegova kolegica, koja je radila za istu tvrtku, požalio se, shvatila je da uopće nije ni prijavljena te da zapravo ''radi na crno''.

Ukoliko poslodavac rad nije prijavio nadležnim institucijama („rad na crno“) tada se prijava vrši Carini (Hauptzollamt Stuttgart, Hackstraße 85, 70190 Stuttgart, telefon: 0049 711 922-2388, e-mail: poststelle.hza-stuttgart@zoll.bund.de). U hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu potvrdili su nam da se susreću sa sličnim slučajevima u kojima se radnicima iz Hrvatske krše radna prava. U takvim slučajevima hrvatskim državljanima savjetuju postupanje u okviru tamošnjeg zakonodavstva, tj. pokretanje postupka na nadležnom radnom sudu, a ukoliko to osoba i zatraži, upućuju ih i na odvjetnike koji govore hrvatski.

''U takvim slučajevima diplomatsko-konzularna mreža savjetuje postupanje u okviru njemačkog zakonodavstva, tj. pokretanje postupka na nadležnom radnom sudu (Arbeitsgericht) prema mjestu stanovanja i rada, što je u konkretnom slučaju Sud za radno-pravne sporove u Stuttgartu. U navedenim slučajevima diplomatsko-konzularna mreža Republike Hrvatske upućuje, ukoliko to stranke zatraže, na odvjetnike koji poznaju hrvatski jezik'', odgovoirli su u veleposlanstvu u Berlinu.

SAVJETI HZZ-a ZA ONE KOJI ODLAZE U INOZEMSTVO

S obzirom na to da i Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljuje i poslove u inozemstvu te posreduje u pronalaženju posla i izvan granica Hrvatske, upoznati su s pravima koje inozemni radnici imaju u zemljama EU-a. U pravilu upućuju tražitelje posla da zaposlenje traže preko EURES-a, odnosno preko sigurnih službenih stranica.

''Svim tražiteljima posla u inozemstvu savjetujemo da prije nego počnu tražiti posao u drugoj državi naprave kratko istraživanje o uobičajenim uvjetima rada, plaćama, odbicima i troškovima života u toj državi, kako bi mogli procijeniti u kojoj je mjeri određena ponuda realna, ali i kvalitetna. Natječaje je potrebno tražiti na službenim stranicama javnih službi za zapošljavanje te relevantnim portalima za traženje posla. I do jednih i do drugih može se doći putem portala EURES, službenog portala za traženje posla u Europskoj uniji i Europskom gospodarskom prostoru, te Švicarskoj, kojim upravlja Europska komisija u suradnji s javnim službama država članica'', odgovorili su na upit DNEVNIK.hr-a.

Valja imati na umu da državljani Republike Hrvatske koji su se zaposlili u drugim državama članicama ostvaruju prava iz rada i radnog odnosa sukladno pravilima države EU-a u kojoj rade.

U NJEMAČKOJ SE MOŽE PRIJAVITI I NADLEŽNOJ SLUŽBI PRI CARINI

U HZZ-u su se osvrnuli na slučaj našeg čitatelja te napomenuli da rad na crno može prijaviti nadležnoj službi pri carini. ''Ukoliko su radniku u SR Njemačkoj povrijeđena prava iz radnog odnosa, isto mogu prijaviti nadležnoj njemačkoj službi koja je zadužena za suzbijanje rada na crno i za kontrolu isplate plaće (nadležna služba pri carini – COL)'', savjetuju u HZZ-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene