Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojeni na EEG

Istražili smo kako igranje nasilnih igrica djeluje na ljudski mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igranje nasilnih videoigrica potiče agresivnost djece, pokazalo niz istraživanja. Odlučili smo provjeriti kako naš mozak reagira kad igramo nasilnu, a kako kad igramo nenasilnu videoigru. U bolnici, spojeni na EEG, testirali smo kako se mozak ponaša u jednoj i drugoj situaciji.

Svaki dan igrajući nasilne igrice i djeca postaju agresivnija. Pretjerano igranje može uzrokovati čak i epileptični napad. 'Ukoliko se dnevno igra 45 minuta i duže', kaže Hrvoje Hećimović, iz Klinike za neurologiju KBC-a 'Sestre milosrdnice'.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

Kako ustvari reagira naš mozak odlučili smo provjeriti u bolnici Sestara milosrdnica. EEG-om smo snimali električnu aktivnost kore mozga. Pet minuta igrala sam nasilnu igru. Isto toliko nenasilnu. Jedina uputa bila je da se opustim i što manje trepćem, radi što kvalitetnije slike.

Za to vrijeme liječnici su iz druge sobe pratili svaku aktivnost mozga i nakon deset minuta dobili smo rezultate. Za razvoj mozga, za ono što više pristaje čovjeku, kao što su intelektualnije funkcije i sazrijevanje mozga, uvijek su bolje mirnije igrice.

>> Breivik igrao ratne igrice kako bi se uvježbao za napade

Naš je test pokazao da nije bilo aktivacije frontalnog i čeonog režnja, kad sam igrala agresivniju igricu, u kojoj se puca i koja je znatno napetija. Mozak je bio usporen i centri vezani uz memoriju i koncentraciju nisu bili aktivni.

Za vrijeme igranja igre sudoku mozak je imao takozvane dobre valove. 'Tu smo pokazali da sigurno postoje igre, koje koriste mozgu i njegovu sazrijevanju, naročito u mlađoj životnoj dobi puberteta, adolescencije i kasnije. Za razliku od drugih, koje mogu igrati sve generacije, ali mozak ih potiskuje i ne odgovara', kazao je doktor Hećimović.

Stručnjaci stoga apeliraju na roditelje da pretjerano igranje nasilnih igrica doista ima štetne posljedice. Dijete može pomiješati stvarni i vrtualni život. Tamo su likovi iz mašte. Sve je dopušteno. Svatko ima po tri i više života. U stvarnosti ničega toga nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene