Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski izbori

Punom parum do izbora: Dvoje najvećih na istim startnim pozicijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Europske izbore punom parom spremaju se i dvije najveće stranke SDP i HDZ. Prema Crobarometru - imaju gotovo istu startnu poziciju. I jedni i drugi uvjereni su u pobjedu.

I u SDP-u i u HDZ-u uvjeravaju kako će prevladavati ekonomske i europske teme. No i sami smo se već bezbroj puta uvjerili kako sve uvijek završi na nekim drugim temama.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan preferencijalni glasovi FOTO Ovi su kandidati bili zadnji na listama, ali su uspjeli ući u Sabor Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

U ponedjeljak SDP sa koalicijskim partnerima potpisuje sporazum o zajedničkom izlasku na EU izbore. Nosilac liste je Neven Mimica.

S druge strane HDZ je potpisao sporazum sa koalicijskim partnerima, no listu sa imenima još nije objavio.

Prema Crobarometru, SDP IMA 20,3 % A HDZ - 20,4%. Pitali smo - zašto bi građani trebali glasati baš za njih?

'U EU parlamentu u zadnja dva mandata većinu je uglavnom tvorila desnica, odnosno konzervativne stranke u koje spada i HDZ. To je opcija koja je Europsku uniju uvela u krizu i definitivno nisu oni koji mogu Europsku uniju izvući iz krize jer oni očito svoja rješenja nemaju. U tom smislu vidim prednost i nas socijaldemokrata u Hrvatskoj', rekla je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

'Što će ljudi prepoznati kao dodatnu činjenicu da smo zaista kandidate na listi birali prema znanju dodanoj vrijednosti i u EU i za Hrvatsku i to nije rezultat političkih dogovora od čega se u najvećoj mjeri sastoji lista SDP-a', rekla je Ivana Maletić, zastupnica u EU parlamentu.

Kada stiže novac koji će nam pomoći pri smanjenju nezaposlenosti?

I HDZ i SDP potresaju afere. HDZ se nedavno suočio s nepravomoćnom presudom u kojem ih se tereti za izvlačenje novca preko crnih fondova. A glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću zbog plagiranja je oduzeta diploma.

'Stalno se pokušavaju nametnuti afere kao glavne teme, ali HDZ je fokusiran na gospodarstvo', dodaje Maletić. Građani SDP krive zbog loše gospodarske situacije.

Tu su i afere koje se vrte oko Linićeva bivšeg pomoćnika Šegona, pa županice Lovrić Merzel, te vukovarskog gradonačelnika Sabe.

'Otvarale su se afere i s jedne i druge strane no mislim da se ništa ne može usporediti s tim da je HDZ osuđen za svoje koruptivno djelovanje', kaže Borzan. Niska podmetanja, priznaju, prevladavaju predizbornim kampanjama.

Bitno je, tvrdi profesorica međunarodnog prava, kroz kampanju građanima približiti Europsku uniju.

'Zbog opće neinformiranosti te izbore građani ne doživljavaju kao nešto Hrvatsko, kao nešto naše kao nešto čega je Hrvatska članica i gdje bi mogla doprinijeti razvoju Unije, nego se Europska unija doživljava kao nešto iz Bruxellesa, što ili od Hrvatske traži ili Hrvatska od EU traži nešto', kaže prof.dr.sc. Lidija Čehulić Vukadinović Fakultet političkih znanosti.

I onda u takvom neznanju, tvrdi prof. Vukadinović, u fokus uđu velike zastupničke plaće. 'Prosječni građanin koji ne razumije EU i EU parlament, ali i koji već godinu dana nije primio plaću ili uopće ne radi ili koji ne može zaposliti svoju obrazovanu djecu, je skeptičan i ne želi izaći na te izbore, jer kaže - zašto bi njima bilo dobro kad se ja ovako teško mučim', rekla je prof. Čehulić Vukadinović.

A zadaća euro zastupnika je da se u Europskom parlamentu bore za hrvatske političke interese. Službena kampanja počinje za tjedan dana. Trajati će čak 47 dana. No ona neslužbena već je počela. Izbori su 25. svibnja. Birat ćemo 11 zastupnika za Europski parlament. Onaj tko osvoji 6 zastupničkih mjesta može se nazvati pobjednikom izbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene