Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Osijeku

Mučan epilog slučaja seksualnog zlostavljanja 13-godišnjaka: Svećenik kažnjen radom za opće dobro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dvije godine ekipa Provjerenog snimila je potresnu ispovijest mladića koji je bio žrtva seksualnog zlostavljanja. Sa samo 13 godina iskoristio ga je svećenik. Godinama je živio na tabletama, te je pokušao samoubojstvo. Onda je saznao da taj isti svećenik, u drugoj župi, isto što i njemu radio, radi drugom dječaku. To je bio trenutak kada je odlučio progovoriti.

Prošlo je dvije godine od kada je ekipa Provjerenog snimila potresnu ispovijest mladića koji je sa samo 13 godina bio žrtva zlostavljanja od strane svećenika. Nakon godina života u depresiji, ovaj mladić saznao je da nije jedini koji bio žrtva zlostavljanja tog svećenika, te je odlučio progovoriti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

"Bio je biskupov tajnik znao me dočekivat u bademantilu, gol ili u kratkim hlačicama. Jednu večeri gledali smo nogomet. Ja sam popio malo više piva a on je pio nekakav sok od grejpa. Kad sam išao na WC on mi je bio prišao s leđa i gurnuo me na krevet i dogodilo se to što se dogodilo. Trajalo je svega dvije do tri minute", za ekipu Provjerenog rekao je mladić koji želi ostati anoniman.

"Njega je napaljivalo da me reže žiletom. Seks, ako se to može nazvati seks, nije bio nježan seks. Uvijek je bilo grubo i nasilno", prisjetio se mladić.

Svoje iskustvo on je ispričao biskupu Srakiću, koji se ispričao te izrazio nadu da to neće narušiti njegov odnos s Crkvom. Međutim, nedugo nakon tog događaja svećenik koji je mladića zlostavljao premješten je u malu župu u Vojvodini.

"Meni nije zadovoljština njegova kazna jer taj čovjek i dalje hoda ulicom. Njih postoje još dvojica u nadbiskupiju za koju se zna da to rade, a biskupi o tome šute", rekao je mladić.

Ovih je dana ta mučna priča dobila još mučniji sudski epilog. Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Osijeku glasi: Svećenik je kriv za spolni odnos s maloljetnikom. Za to mu se određuje kazna od godinu dana zatvora, koja je preinačena u rad za opće dobro.

Podsjetimo, odgovorne osobe unutar Crkve, koje su znale a nisu prijavile to kazneno djelo, i same mogu kazneno odgovarati i to do 3 godine zatvora.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene