Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistika im nije na strani

Ispisane kazne kao da ne diraju hrvatske vozače...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vozači su u odnosu na prošlu godinu, napravili manje prometnih prekršaja vezanih za brzinu. Međutim, statistika ipak nije na strani vozača. Porastao je broj onih koji voze bez vozačke dozvole dok im je oduzeta. Prošle godine takvih je bio 866, a ove njih čak 2 tisuće 259.

Ispisane kazne kao da ne diraju hrvatske vozače. Čak 260 posto više vozača vozi dok im je oduzeta vozačka dozvola. 10 posto više je i onih koji u vožnji koriste mobitel, a za 3 posto porastao je broj vozača koji voze pod utjecajem alkohola, droge ili lijekova. Vožnja bez dozvole vozaču će iz novčanika izbiti najmanje 3 tisuće kuna. 'Ako je vozač recidivist, ako je više puta zaustavljan bez vozačke dozvole, ide u jedinicu za zadržavanje', kaže Mirko Ljubas iz MUP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odnose se na mlade vozače Prometni stručnjak o teškoj nesreći u tunelu: "Trebamo uvesti ove dvije mjere" Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura!

Jedna sekunda nepažnje, u gradu može biti ubojita. 'Ako vozač odvrati pogled jednu sekundu da bi promijenio CD ili napravio nešto na mobitelu prešao je 13 metara, a da ne zna što se događalo ispred njega. Na autocesti gdje su brzine trostruko veće, a to znači tri puta veću udaljenost, bez ikakve kontrole i nadzora', objašnjava Damir Novak iz HAK-a.

>> 'Upalila mi se kantica za zalijevanje cvijeća, upalio se brodić koji plovi na valovima'

Unatoč brojnim akcijama o prevenciji vožnje pod utjecajem alkohola, broj pijanih za upravljačem i dalje je u porastu. 'Običnim, minimalno boljim raspoloženjem opasnost raste deset puta od smrtnonosne nesreće, a kod srednje pijanosti povećava se sto puta, a kod teže pijanosti 1000 puta, kaže alkoholog Darko Breitenfeld.

Veseli podatak je da smo ukupno počinili manje prometnih prekršaja, posebno onih za brzinu. Sve više koristimo pojas i kacigu. No, neki od opasnijih prekršaja i više su nego prisutni.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene