Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar prije požara

Iskre među vatrogascima: Mora se znati tko kosi, tko vodu nosi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec dana prije požarne sezone iskre frcaju među samim vatrogascima. Zapalio ih je novi prijedlog zakona o vatrogastvu.

Hrvatske vatrogasce često sele. I to jednim potpisom na papiru. Zakon ih još 1993. dodijelio MUP-u. Kasnije su prešli u Državnu Upravu. Najnoviji prijedlog: vratiti ih pod vatrogasnu zajednicu koja funkcionira kao udruga građana. Udruge vatrogasaca i glavni vatrogasni zapovjednik tom se planu protive. Tvrde, moramo ostati u državnoj Upravi. Mora se znati tko zapovijeda ljudima na terenu i tko upravlja kriznim situacijama. Dajte nam ovlasti i tražite odgovornost.

'Dakle ja jesam najodgovorniji u Hrvatskoj, operativno, ali nemam ovlasti čak niti dati suglasnost za imenovanje zapovjednika ispod mene. To je loše i nakaradno i mislim da treba ići na izmjenu zakona prije svega u tom smislu', rekao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Čelnik Hrvatske vatrogasne zajednice kaže vraćamo vatrogastvo doma. Hoćemo izlazak iz Državne uprave jer je previše problema. Svi vatrogasni zapovjednici su u zajednici a samo glavni vatrogasni zapovjednik u Upravi. Odbija optužbe o politikantstvu.

'To su marginalne skupine, nebitne u vatrogastvu. Ljudi koji su nezadovoljni svojim statusom pa traže rješenja osnivaju sporedne Udruge i pokušavaju doći do značaja u vatrogastvu', rekao je Ante Sanader, Hrvatska vatrogasna zajednica. Predstavnik vatrogasac uzvraća. Požare ne gase političari nego profesionalci. Kaže da je Sanaderu jedini motiv za izmjenu zakona mogućnost da kontrolira izbor glavnog vatrogasnog zapovjednika.

'On i premijerka imaju loše savjetnike što se tiče vatrogastva. On si je sam kriv. Prije nego što je izabran na funkciju obećao je Dobrovoljnim društvima 150 milijuna kuna. To nije uradio i prodao ih je sad praktično za mjesto glavnog vatrogasnog zapovjednika', rekao je Mladen Magdić, iz sindikata profesionalnih vatrogasaca. Dvije strane, različiti argumenti. Vlada mora odlučiti jer požari sigurno neće čekati dogovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene