Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadni gosti

Okupirali su nam domove, građani na rubu očaja! "Ovo je postalo neizdrživo. Najgori susret bio je u noćnim satima"

Smrdljivi martini
Smrdljivi martini Foto: DNEVNIK.hr
Smrdljivi martini u ovo doba godine zbog nižih temperatura traže toplo i skriveno mjesto te ulaze u naše domove, a građane to izluđuje jer ih u ogromnom broju pronalaze u svojim stanovima i kućama.

Jedni od najdosadnijih insekata, smrdljivi martini, posljednjih tjedana maltretiraju građane. Ulaze u domove, građani ih pronalaze u svojim dnevnim boravcima, spavaćim sobama, podrumima... Invazija je u punom jeku.

"Ovo je postalo neizdrživo. Svakog dana pronađem nekoliko smrdljivih martina u svome domu, a o terasi da ne govorim. Iako znam da nisu opasni, imam osjećaj da su okupirali moj dom. Kako je lijepo vrijeme, tijekom dana ostavljala sam prozore ili balkonska vrata otvorena, što je smrdljivim martinima, čini se, bila najbolja pozivnica da okupiraju moj dom. Ne želim biti zarobljena u stanu i cijele dane imati zatvorene prozore i balkonska vrata, ali situacija je neizdrživa. Pronalazim ih u robi koju sušim na balkonu, a najgori susret bio je u večernjim satima kada sam legla u krevet i u jednom trenutku samo sam osjetila kako se nešto miče pokraj mog lica. Shvatila sam da je nešto na jastuku i premrla sam od straha. Kada sam upalila svjetlo, shvatila sam da je riječ 'samo' o smrdljivom martinu, ali nije mi bilo ni najmanje ugodno", ispričala nam je čitateljica, koja kaže da ne pamti da su ranije smrdljivi martini bili tako naporni.

Pročitajte i ovo Spašavanje HGSS Bez opreme Spasili turista koji je zapeo na stijenama, a onda otkrili da nije sam i da je u opasnosti cijela grupa...

Pročitajte i ovo Beogradska policija na mjestu pucnjave u školi Kakav nemar Zbog apsurdnog razloga blokirana istraga o masakru u beogradskoj školi: Otac dječaka ubojice mogao bi uskoro biti pušten na slobodu?

"Oni u naše domove ulaze zbog nižih temperatura jer traže toplo i skriveno mjesto na kojemu mogu prezimiti", objasnila je profesorica sa zagrebačkog PMF-a Lucija Šerić Jelaska.

Kako je profesorica naglasila, građani ne moraju strahovati da će se smrdljivi martini namnožiti u njihovu domu jer tijekom jeseni i zime oni traže samo mjesto za prezimljavanje, a tek u proljeće počinje njihovo razmnožavanje.

Iako nisu opasni i otrovni za ljude, dosadni su, a što je najgore, ispuštaju smrdljiv i neugodan miris.

Kako stručnjaci objašnjavaju, najbolje je riješiti ih se mehaničkim putem, ali treba biti oprezan jer oni prilikom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, zato se ne preporučuje njihovo gaženje i stiskanje. 

Pročitajte i ovo Mladen Šutej Tužna vijest Preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Užas na jugu Udario dijete pa pobjegao: Policija pronašla vozača koji je skrivio nesreću u Solinu

Profesorica savjetuje građanima da nikako ne koriste insekticide kako bi ih se riješili jer je riječ o kukcima koji nisu opasni, pa nema potrebe da građani ugrožavaju svoje zdravlje.

Da do kuće ili stana ne dođu ni smrdljivi martini ni bubamare, dobro treba provjeriti kojim putem ulaze unutra. Zakrpati sve pukotine i tijekom sumraka i večeri na terasama ugasiti svjetlo. A odlično su rješenje i komarnici koji se mogu postaviti na prozore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene