441257
441257
441257
441257
441257

STRAHUJU, ŠUTE I TRPE 'Ako ti ja kažem da ćeš raditi do 12, radit ćeš do 12 i pišat ćeš krv!'

  • , 24.06.2016., 20:44
  • Autor:
  • komentara

On je predvodnik stada, a radnici su njegove ovce - skandalozna izjava poslodavca Bosiljka Stanića, vlasnika lanca trgovina u Slavoniji je potaknula radnike da napokon progovore o onome što trpe godinama.

 
 
 
 
Bosiljko Stanić, 'predvodnik stada' (Foto: Dnevnik.hr)
Bosiljko Stanić, 'predvodnik stada' (Foto: Dnevnik.hr)

U redakciju Provjerenog stalno stižu nove prijave. Među ostalim, kažu da gazda nakon emisije uništava sve dokaze. Naime, cijela je priča i iscurila u javnost jer su ostavljali pisani trag kršenja zakona.

Kontaktirali smo sve nadležne institucije, ne vjerujući da je moguće da će, unatoč svim tim dokazima, takav poslodavac proći nekažnjeno. Međutim, odgovor koji smo dobili vratit će radnicima nadu u pravdu.

Inspekcija je potvrdila. Četiri prekršaja u samo jednoj trgovini. Od neplaćenih sati, do nevođenja evidencija rada pa do prekovremenih sati na tjednoj i godišnjoj razini. Nakon prošlotjednog priloga o gazdi Bosi koji u Slavoniji zapošljava 1.200 radnika, javili su nam se deseci novih koji govore što prolaze u njegovim trgovinama.

Kažu, pismeni tragovi koji potvrđuju kršenja zakona se sustavno brišu. U tvrtki navode - radi se o virusu. Većina radnika i dalje je u strahu da ne dobije otkaz i ne ostane bez minimalca. Prozvani Bosiljko Stanić nam odgovara: 'Bezobrazni ste! Sve navedeno su neistine!'

'Radit ćeš do 12 i pišat ćeš krv'

'Ako ti ja kažem da ćeš raditi do 12, radit ćeš do 12 i pišat ćeš krv..i prekinuo mi vezu', prepričala je šefove riječi Anđa Jurić, bivša djelatnica pizzerije u vlasništvu tvrtke Boso d.o.o. Reakcija je to bila na činjenicu da ova žena pred sam kraj radnog vremena, nije uspjela u pizzeriji odraditi posljednju narudžbu.

Prvi i posljednji put, osobno ju je nazvao gazda.

Uslijedila je opomena pred otkaz i kazna od 500 kuna, ispričala je Anđa. 'Kod njega su kazne od 300 kuna..ja sam koliko znam jedina koja sam dobila od 500 kuna...a to su mi kolege poslije rekli zato jer sam pokušala objasniti zašto to nisam mogla napraviti', kaže Anđa.

Gotovo nitko tko sad radi za Bosu, o tome ne želi javno. Obrazac ponašanja je sljedeći - strahuju, šute i trpe zbog otkaza.

Jedna je zaposlenica anonimno progovorila o svemu. Ona godinama radi u trgovini. I još uvijek je zaposlena. No nije željela ostati šutjeti, pa makar ovako, anonimno.

'Uvijek se kod nas prijeti otkazom, ako nećeš učiniti to i to, poslat ćemo te tipa u Đakovo, a ne možeš si priuštiti da ideš toliko daleko svaki dan. pa sam daš otkaz', rekla je ona.

Brzi isnpektori, brzi i u upravi tvrtke. Upute kako reći ako te netko nešto pita u vezi rada u trgovni, dobio je svaki djelatnik.

Inspektorat rada jedini utvrdio nepravilnosti u radu

Radnici nakon prošlotjedne emisije Provjerenog u kojoj je sve otkriveno, nisu mogli ući u u sustav, kažu. Rekli su im da je riječ o virusu, ali pojedini su uvjereni da je riječ o uklanjanju dokaza.

DORH-u u Vinkovcima prijaviljeni su Bosiljko Stanić i njegov sin Mihovil, kao i tvrtka Boso doo. Upit smo poslali i u DORH. Kažu, u odgovoru - ne smiju u detalje, ali su potvrdili da su u tijeku izvidi kaznenih djela.

Tko se učlani u sindikat, nije dobro. Tko kaže koliko točno radi, nije dobro. Norme rijetki dostignu. Zato služe kazne.

Napomenimo da je da cijela ova priča o Bosi izašla na vidjelo nakon što je krajem svibnja, više od stotinu ljudi zaraženo salmonelom. u istom objektu, u vlasništvu Bosiljka Stanića.

I anonimna zaposlenica je čula za trovanje u resoranu. Kaže poznato joj je iz iskustva kako se uzimaju uzorci za analizu ispravnosti od sanitarne inspekcije.

'Sanitarna inspekcija kaže da operemo jedan dio frižidera, i onda s njega uzme uzorak. Dakle, dobijete upute da točno određeni dio, tipa jednu kocku koja se dezinficira i tada se uzme uzorak', ispričala je radnica.

U sanitarnoj inspekciji tvrde da završno izvješće epidemiološke službe Vukovarsko srijemske županije još nije gotovo. Nakon toga, bit će kažu predložene kaznene mjere. Ni u sanitarnoj nisu uspjeli pronaći nikog za davanje izjave.

DORH radi kaznene izvide, a inspektorat rada jedini je dosad utvrdio nepravilnosti u radu. Svakim danom anonimno stižu nove prijave. Bosiljko Stanić telefonski je rekao da smo bezobrazni i da iznosimo neisitine. I da s nama ne želi imati više posla. U Vinkovcima kruži priča da je gazda Boso bodri vatrene. Tamo daleko, na Francuskim tribinama, među ostalim uglednicima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se