Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

Inicijativa Narod odlučuje: "Pozdravljamo zaključak saborskog Odbora, ali..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa Narod odlučuje na konferenciji za medije osvrnula se na odluke saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornog zakonodavstva te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Slika nije dostupna Građanska inicijativa Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova

Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje na konferenciji za medije rekao je kako oni zaključak odbora pozdravljaju, ali...

"Naglašavamo da je ovo prvi put da je Odbor pozvao Vladu da provjeri potpise i provjeri jesu li prikupljeni u skladu sa zakonom. Mi mislimo da se to čini da se pokuša diskreditirati inicijativa, ali pozdravljamo takav zaključak jer mislimo da će ih takav detaljan rad uvjeriti da smo prikupili više od 400 tisuća potpisa u skladu sa zakonom", poručio je Mlinarić.

"Nadamo se da detaljno provjeravanje neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje raspisivanja referenduma", dodao je.

Kaže i da je današnji potez Odbora prvi korak ka raspisivanju referenduma. Potpisi se sada šalju Vladi, a u inicijativi očekuju da će iste provjeriti u roku od dva tjedna.

"Sabor će pitanja uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, očekujemo da će procedura biti obavljena do ljetnje stanke 15. srpnja i da će Sabor već u rujnu nakon povratka s pauze raspisati referendum i da će građani već u rujnu odnosno listopadu moći izaći na referendum", kaže.

Još jednom je pozvao Sabor da ne odugovlači s postupkom, a sve koji na bilo koji način sudjeluju u vlasti da "svoj posao obavljaju stručno, objektivno i nepristrano, da se ne uključuju u kampanje vezane za inicijativu pokušavajući je kompromitirati".

Institucije je pozvao da se ne postavljaju iznad naroda koji ih je izabrao.

Dominik Knezović iz inicijative rekao je da su se na saborskom Odboru javili neki spinovi i optužbe, a i on je poručio kako vjeruje da državne institucije svoj zadatak mogu obaviti u 15 dana.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene