Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indeks: Osumnjičena još tri profesora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv troje profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti i troje posrednika, od ranije osumnjičenih za korupciju u slučaju 'Indeks', USKOK je danas zatražio proširenje istrage zbog novootkrivenih slučajeva kupovanja ispita.

U USKOK-ovom zahtjevu za davanje mita terete se i trojica studenata. Oni do sada nisu bili među 67 osumnjičenih protiv kojih se već mjesec dana na zagrebačkom Županijskom sudu vode tri zasebne istrage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Profesor Antun Sertić sada je dodatno osumnjičen da je u srpnju ove godine dvojici studenata u indeks upisao 'dvojke' iz predmeta Elektrotehnika, iako nisu ni polagali ispit. Za to je jedan student navodno platio 650 eura, a koliko je drugoga koštao ispit još se ne zna.

Profesoricu Sanju Marušić tereti se, pak, da je u rujnu ove godine 25-godišnjem studentu za 400 eura prijavila ispit iz predmeta Matematika 2 i upisala prolaznu ocjenu. U USKOK-u tvrde da je novac dobila od posrednika koji je za istog studenta navodno za 300 eura kupio ispit i kod profesora Ivana Bošnjaka.

Sumnja se da je posrednik svoj 'posao' studentu naplatio 7000 kuna.

O zahtjevu za proširenjem istrage odlučiti će istražni sudac Zdenko Posavec nakon saslušanja devetero osumnjičenih.

USKOK-ov zahtjev uslijedio je dan nakon što je izrečena i prva presuda u slučaju 'Indeks'. Naime, 24-godišnji student Ekonomskog fakulteta priznao je da je preko posrednika platio ispit i nagodio se s USKOK-om, pa je po ubrzanom postupku već u istrazi osuđen uvjetno na šest mjeseci.

Mediji najavljuju da će se još neki osumnjičenici nagoditi s USKOK-om kako bi izbjegli zatvorske kazne, no na sudu kažu da zasad još nisu zaprimili niti jedan novi zahtjev za nagodbom.

U slučaju 'Indeks' na zagrebačkom Županijskom sudu vode se tri zasebne istrage protiv 67 profesora sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, posrednika i studenata osumnjičenih za primanje i davanje mita.

Na početku istraga prije mjesec dana pritvoreno je 27 osumnjičenih od kojih je osmero u međuvremenu pušteno na slobodu. Do sada je ispitano 63 osumnjičenika i 40 svjedoka, a do kraj listopada trebalo bi se ispitati preostalih šest osumnjičenika i još 79 svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene