Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani iznenađeni

VIDEO Možda ipak da u bankama ne plaćate kovanicama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako imate sitnoga novca u vašoj 'kasici prasici' preporuka je da ga potrošite u trgovini. Odnesete li kovanice u banku, ondje se njihova vrijednost smanjuje, a većina banaka čak naplaćuje naknadu za plaćanje u kovanicama.

Ne isplati se više čuvati sitni novac u staklenkama. Zvuči nevjerojatno, ali kovanice i novčanice u Hrvatskoj nemaju istu vrijednost.  U banci kovanice manje vrijede. Odlučite li račun ili ratu kredita platiti u kovanicama, banka će vam naplatiti naknadu. Od banke do banke ona se razlikuje. Uglavnom se naplaćuje između dva i pet posto od vrijednosti računa.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Ilustracija Pucnjava u SAD-u Najmanje sedmero djece ozlijeđeno u pucnjavi: "To mora prestati"

Redovi pred bankomatima: Ukrajinci u panici podižu novac!

'Mi takvu naknadu ne naplaćujemo. Znači, naknada se naplaćuje isključivo u onim situacijama kada se radi o zamjeni kovanica za gotov novac i samo ako se radi o iznosu većem od 100 kuna.', rekao je Dario Gabrić, direktor komunikacija Erste banke.

Prebrojavanje kovanica službeniku oduzima previše vremena. Glavni je to razlog zbog kojega banke plaćanje kovanicama naplaćuju. Obrada, provjera kakvoće i sortiranje kovanog novca dodatni je posao i trošak za banku, a visina naknade posljedica je toga da su manipulativni troškovi obrade kovanog novca za poslovnu banku veći od obrade novčanica.

Već godinama novac dijeli potpunim, ali ljubaznim, neznancima

I banke u inozemstvu naplaćuju proviziju na kovanice. Izravan kontakt između djelatnika djelatnik banke i klijenta sve je rijeđi, dok je u poslovnicama sve je manje službenika.

Bankomati i internet bankarstvo sve su popularniji. Samo u Hrvatskoj više od milijun građana račune plaća internetom. Kasice-prasice ipak neće u povijest. Djeca su izuzeta od plaćanja naknada, stoga je njihova štednja uglavnom u kovanicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene